Spennare

Är ett begrepp som jag tror att alla italienare känner till. Ordagrant betyder det plocka en fågel (ta bort fjädrarna) men i den betydelsen jag är ute efter är det mest likt vårt “skinna” d v s plocka någon på pengar.

Denna konst är man skickligast på i söder och det är inte bara turister som åker dit utan även norditalienare som inte är tillräckligt uppmärksamma. Spennare kan ta sig många uttryck och jag har hört många historier men jag skall berätta en som jag själv var med om för några år sedan.

Jag och min Italienska flickvän var på semester i Campanien och besökte en vacker liten hamnstad som heter Santa Maria di Castellabate känd för sina fina fisk rätter och frutti di mare. Solens mat har också gjort ett besök där och hela programmet handlade om havet och fisk.

Vi var där på försommaren så det var väldigt få turister på plats och när det var dags för middag hittade vi en trevlig liten restaurang där vi var nästan ensamma och tre kypare hade all tid i världen att passa upp oss på bästa sätt och de gjorde de också.

Vi bestämde oss för en sallad till förrätt sen pasta med vongole och en fiskrätt till secondo. Sen dess har jag lärt mig att man inte skall titta så mycket i menyn utan istället fråga personalen vad som är bästa valet här på orten denna årstid.

När kyparen kommer med förrätten ställer han snabbt ner våra tallrikar och mumlar något om att grönsakerna är slut ute i köket sen går han snabbt iväg och pratar med sina kollegor.

På tallrikarna hittar vi ingen sallad utan en frutti di mare blandning av musslor bläckfisk räkor. Det såg gott ut men det var inte vad vi beställde. Vi tittade på varandra en stund ryckte på axlarna och smakade på maten. Det var fantastisk gott men nu var möjligheten att backa bandet borta.

Resten av middagen avlöpte som planerat och det visade sig att de där grönsakerna som var slut i köket dök upp i en contorni som vi beställde till fisken, märkligt. När vi skulle betala visade det sig att förrätten vi fick var ungefär 3 € dyrare per styck än den vi beställde.

Blev vi lurade ?

Ja med svenskt sätt att resonera blev vi naturligtvis det, och så kändes det också en stund efter det att vi lämnat restaurangen.

Men när jag funderat lite och vänt på hela situationen och istället tänkte igenom hur hela upplevelsen blev så fick jag erkänna för mig själv att det var korkat att beställa sallad till förrätt, den här staden är inte känd för sina sallader, kommer man hit skall man naturligtvis äta fisk.

Precis vad den driftige kyparen ordnade åt oss visserligen utan att fråga men det är bara att erkänna att han faktiskt visste bättre än oss. Så här några år senare är jag faktiskt tacksam för att han ordnade så att vi fick den bästa möjliga lokala maten och därmed den bästa upplevelsen, innan vi åkte hem.

Ja vad som är rätt och vad som är fel vet inte jag men jag vet att om man är beredd att tänja lite på gränserna och se positivt på det som händer så är det mycket lättare att trivas med tillvaron både i Italien och i andra länder.

This entry was posted in Italien/Sverige, Mina egna favoriter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply