Svensk Italiensk helglunch

I helgen hade jag besök av några Italienska släktingar och eftersom jag hade haft svenskbesök helgen innan och fått en del livsmedelsleveranser kunde jag bjuda på svensk italiensk lunch.

Många svenska rätter fungerar alldeles utmärkt här inte minst sill och potatis till förrätt och denna gång kunde jag bjuda på sill med äkta svenskt knäckebröd av bästa kvalitet nämligen Vika bröd bakat i vedugn något man sätter stort värde på och förstår sig på här. Gräddfilen hade jag kryddat med vildväxande gräslök (erba cippolina selvaggio) som jag fick lite hjälp att hitta på kullarna runt Marcellise.  Den smakar inte lika starkt som den odlade men fungerar alldeles utmärkt och snittar men den tunt blir det ingen stor skillnad. Äggen fick en välkänd ring av Kalles kaviar runt gulan. Matjesillen är lite stark för Italienska smaklökar men några som vant sig uppskattar den också.

Till Primo Piatto kunde jag göra en spagetti med kantareller och lök, ett recept från Puglia på Italiens klack, så här ser det ut på Italienska jag följde det exakt:

“CANTARELLO
Chiamato anche gallinaccio,fingerlo, galletto ,salitola secondo le regioni di raccolta.Si riconosce facilmente per le lamelle decorrenti sul gambo di colore giallo dorato.Il cappello è carnoso , all’inizio della cresce convesso , poi concavo ad imbuto. E’ comunissimo nei boschi dove si trova spesso in grandi famiglie.
SPAGHETTI AI CANTARELLI
Ingredienti per 4 pers. circ.: olio extra di oliva 50 – scalogno 50g- aglio 2 spicchi- pomodorino 300 g – aceto 1 cucchiaio- cantarelli 500 g- spaghetti 350.
Procedimento:soffriggere in olio lo scalogno con l’aglio e aggiungere i pomodorini spezzettati, far appassire ed aggiungere l’aceto. Far cuocere per una diecina di min e aggiungere i funghi precedentemente puliti e tagliuzzati.Salare e pepare , cuocere per 15 minuti e condire gli spaghetti cotti in acqua e saltati con formaggio grattugiato. ”

Speciellt kul eftersom en av gästerna är född i Puglia. Som ni ser har rätten många namn:  Gallinaccio, Fingerlo, Galletto men vi kan kalla den spagetti med kantareller för det är vad det handlar om.

Som andra Primo hade jag förberett en Risotto della Lessinia min absoluta favorit bland Italienska maträtter men jag såg på minerna att det räckte med en Primo denna dag så den får vänta till nästa gång. Risotto Lessinia är enkel att göra om du är van att göra Risotto den är en vanlig Risotto  baserad på smör och ost från Lessinia, osten heter Monte Veronesi och görs ovanför byn på mjölken från frigående kor på sommrarna. Den är krämig av ost och smör svårt att hitta något godare än Risotto della Lessinia allt du behöver finns att köpa i affären i byn, ja min by alltså.

Men Monte Lessinia är som Svecia eller Prästost i konsistensen och nära i smaken så jag tror det skulle fungera att göra en Risotto Lessinia på någon av dem eller en blandning inte för mycket lagrad bara den skall vara färsk.

Till Secondo hade jag kött från Sverige snabbt stekt i panna och en rotfrukts gratäng som jag lärde mig i Almunge äntligen kött som går att tillaga på det sätt jag är van med och som smakar som förväntat det kommer att ta ett tag innan jag lär mig att laga kött här men det kommer.

Gästerna själva hade tagit med sig en “Torta Russia di Verona” en mycket märklig men lika god tårta. Rysk tårta från Verona är ett sprött lätt tårtstort bakverk med mycket mandel och en del smör i. Ingen jag frågat kan förklara varför den heter så.

Jag tackar Brommagästerna för möjligheten att bjuda på denna lunch.

This entry was posted in Mat och dryck. Bookmark the permalink.

Leave a Reply