Halvårsrapport !

Jag har bott här ett halvt år nu permanent utöver de 120 dagar per år, jag har varit här de senaste fyra åren och det är dags för ett första halvårsrapport innan jag åker till Sverige en månad för att träffa familj och vänner. Det är dags för en summering men det blir mer för jag är tillbaka efter sommaren men nu är det är dags att slå hål på en del svenska myter om Italien.

Det går egentligen inte att säga något generellt om Italien eftersom det är så stora variationer mellan Regioner och mellan syd och nord men jag är ändå beredd att utmana ödet.

Som besökare och turist i Italien är det lätt att trivas OK det är ett annorlunda land och ibland lyfter en svensk på ögonbrynen lite över olikheterna och ibland kommer det en regnskur. Som besökare väntar man sig vacker natur kultur god mat soligt väder och det får man för det mesta också.

Men man skall inte ta med sig sina svenska vanor och tro att Italien är likadant som Sverige men med lite bättre väder för så är det inte. Det är stor skillnad på att komma hit som turist och att bo här permanent. Jag träffar aldrig några turister eftersom jag bor långt utanför turiststråken, i min by bor bara vanliga Italienare med vanliga jobb och en vanlig vardag att ta hand om.

Så hur är det att bo här och vad får man stå ut med för att bo här vad finns det för skillnader både plus och minus:

Italien är ett land i Europa precis som Sverige

Så ser det ut om man tittar på en Europakarta och vi är vana med att bo i ett land med 1000 års gemensam historia och språk. Vi är vana med att kalla oss svenskar och skillnaderna mellan syd och nord är inga eller bara marginella förutom vädret och vi är nog lite stolta över vårt land.

Italien har fungerat på samma sätt i 150 år eller egentligen bara sedan 1945 och det finns fortfarande stora spänningar mellan syd och nord och mellan regioner. Italien fungerar  fortfarande på många sätt som en union av 20 regioner som samsas på samma halvö. Så de lokala skillnaderna är stora och kontroversiella här. Det finns politiska partier som vill dela Italien i tre delar och öka självstyret regionalt.

Det är varmt och skönt i Italien

Ja det är det på sommaren och i stort sätt regnfritt också i söder på sommaren. Vintrarna är milda och snö faller bara i bergen där man vill åka skidor.

Vad man som svensk glömmer bort är att detta handlar om utomhusklimat för oss är det självklart att det alltid är 22 grader inomhus året runt. Det finns ingen Italienare som tror att det går att hålla 22 grader inomhus året runt här varierar inomhus temperaturen mellan 35 grader på sommaren och 15 grader på vintern utan att någon höjer på ögonbrynen. Skor tröja och halsduk inomhus är vad som gäller på vintern och stora fläktar på sommaren annars rinner svetten i pannan. Så räkna med att frysa som aldrig förr i Sverige om ni kommer på vintern för det är inte varmt någonstans. Stolar sängar och golv är kalla och det finns ingen värme på toaletten.

Naturen är fantastisk

Ja det är den men den är också privatägd och inhägnad. Det finns ingen allemansrätt det är bara i statliga eller regionala parker man kan röra sig som vi är vana med att göra överallt. Man kan tumma på sådana regler också och ge sig ut i naturen var man vill, hoppa över några staket,  och gå en promenad men det finns ingen lagstadgad rätt att göra det.

Italien har världens bästa kök

Det har varit enkelt att vänja sig med Italiensk mat, det finns ingenting jag saknar från Sverige. Det skall möjligtvis vara sill som inte finns här (dom gillar inte rå fisk) men resten inkl knäckebröd potatis köttbullar brunsås och allt annat klarar jag mig bra utan och längtar inte efter.

Men den Italienska maten är inte som på Italienska restauranger i Sverige ni måste komma hit för att uppleva den. På svenska restauranger är den rörig och såsig med massor av olika saker på tallriken och alldeles för mycket salt. Här äter man en sak i taget och bara det man beställt. Ingenting smakar salt och såser är väldigt ovanligt ,vår dagliga salta brunsås äter de inte jag har provat.

Max två smaker på tallriken är en gyllene regel här men det vanligaste är bara en. Vår vanliga tallrik med kött potatis grönsaker och sås och vårt sätt att rada upp en massa saker på samma gaffel har de svårt att förstå här. En måltid består t ex av en tallrik med ost till förrätt en pastarätt utan sås (kanske bara en färsk grönsak i pastan) en tallrik med en hel fisk eller en kotlett (och bara det) en tallrik med kokta grönsaker eller en med bara grönsallad och en tårtbit (alltid utan grädde) till efterätt. Efter efterrätten en kopp kaffe och när den är slut en Grappa eller en Limoncino och en komplett måltid avslutas med frukt. Inget blandas ihop allt äts i tur och ordning med bara en gaffel eller med fingrarna. Det står alltid olivolja och Grissini på bordet men inte salt och peppar.

Mattider

Frukost här är ingen komplicerad historia, en kopp Moka kaffe (inte espresso det dricker man på baren) och en söt kaka eller en tårtbit från middagen igår. Många tar en “andrafrukost” på en bar lite senare på förmiddagen un cafe normale e´un Cornetto (en espresso och söt giffel med marmelad i). Lunch äter man mellan ett och halv tre de flesta lunchställen öppnar halv ett eller ett. Det finns lunch restauranger med en menu fisso (lunchmeny eller egentligen “fast meny”) men de flesta har samma priser och samma mat som på kvällen. Middag äter man vid åttatiden kommer man till en restaurang kl sju är man troligen först på plats (om det inte är turister i närheten förstås) då kan mattiderna vara turistanpassade.

Italien är ett manana land med glada och lättsamma människor

Ingenting kan vara mer felaktigt, manana är väl förresten en spansk ord för “i morgon” inte ett italienskt. Många Italienare behöver flera jobb för sin försörjning och jobbar långa dagar. Det är inte lika vanligt här att man har ett jobb året runt som man kan försörja familjen på utan man får vara lite mångsysslare. Turistnäringen är säsongs arbete och många har en sommar och en vintersysselsättning eller klarar sig med stora variationer i antal kunder.

Jag förundras ibland över hur de klarar sig med så få kunder det är inte alls ovanligt att man är ensam kund på en restaurang ett hotell eller en affär det har jag varit med om många gånger utanför högsäsong. Många är bekymrade över sin egen och sitt lands framtid.

Att handla mat

Det finns stormarknader med all sorts mat men det är också vanligt med små specialiserade butiker en för fisk en för kött en för grönsaker och en för bröd. När det är säsong  för traktens frukt och grönt säljs den vid vägarna i små “kiosker” eller från bilens bagagerum och priserna är låga jämfört med i butikerna. Ett kg körsbär kostar 3,5 euro i stället för 5 euro t ex. När det inte är säsong finns det inget att köpa man importerar inte från andra världsdelar som i Sverige, förmodligen blir varorna helt enkelt för dyra efter transporten.

Så mycket av maten man köper är lokalt producerad och menyn blir med automatik säsongs anpassad. Den bästa maten här är vegetarisk från lokalt producerad frukt och grönt så jag har ofrivilligt nästan blivit vegetarian. Kött står på bordet högst en gång i veckan och fisk ännu mer sällan fisk är dyrt här 12 mil från havet. Men Risotto med lokal ost, pasta med tomater eller andra grönsaker och sallad är det som smakar bäst så det faller sig naturligt.

Öppettider i affärer

Lunchstängningen är en av de saker jag har haft svårast att vänja mig med. Nästan allt är stängt och gatorna tomma mellan halv ett och tre till halv fyra. Då åker alla hem lagar mat och kanske tar en tupplur. Enda undantaget är stormarknader och turistområden. Nu har jag lärt mig men i början stod jag ofta utanför lunchstängda butiker och konstaterade att det är 3 timmar innan de öppnar igen !

Italienarna är stolta över sitt land

Nej, Italienarna skäms över sitt land, de skäms över sina opålitliga och giriga politiker, de skäms över att bo i ett land med korruption och maffia. Många frågar mig hur svenskar uppfattar Italien och Italiens pajasar till politiker. Nästan alla jag pratar med undrar varför jag frivilligt flyttat hit och har svårt att förstå att någon vill bo i Italien frivilligt.

På TV upprepas ständigt vackra fraser om “värdens vackraste land” men det kommer inte från hjärtat och spontant sådana fraser kommer oftast med ett snett leende. Däremot är de stolta över sin trakt eller sin by och dess traditioner och produkterna som byn producerar, då kommer de stora orden och gesterna fram och det går inte att ta miste på att de är äkta.

Politik

Politiker har ett grundmurat dåligt rykte här. Ingen tror att de är politiker för att utveckla landet och för att de vill ge medborgarna den bästa tänkbara servicen som vi är vana med. De flesta anser att politikeryrket är ett sätt att sko sig själv och ge fördelar till sin familj och vänner, och många skandaler har visat att det faktiskt ofta stämmer. Just nu är en tjänsteman premiärminister eftersom politikerna i praktiken sagt att de inte klarar av att regera Italien. Han har fått mandat att göra vad han anser behövs fram till nästa val och det gör han också med ovanlig effektivitet.

Samma situation i Sverige skulle innebära att de politiska partierna skulle oduglig förklara sig själva och ringa en icke vald tjänsteman och fråga om han har lust att bli stadsminister ett tag. Det finns många här som ser tillbaka på fascisttiden som en tid med ordning och reda och en pålitlig ledning.

Italiensk TV

Italiens TV var en stor besvikelse i början för mig. Massor av kanaler som påminner om TV3 eller värre i Sverige och allt dubbas på Italienska. Massor av meningslösa tävlingsprogram med lätt klädda damer och herrar i kostym. Berlusconi kanaler och några av RAI kanalerna är inte mycket att hänga i julgran. Men det finns undantag RAI har 15 kanaler och några håller bra Europeisk TV klass t ex RAI 3 RAI storia och sportkanalerna. Några av programledarna också, min favorit är Fabio Fazio som har en enastående förmåga att få ut det bästa av ett ämne eller en person han intervjuar. Han vågar ge tid åt ett ämne och håller alltid i debatten på ett bra sätt och med humor.

TV är en av de faktorer som har enat Italienarna så långt det nu gått och TV har stor betydelse här för den debatt som förs i Italien. Tidningarna är inte neutrala utan följer den linje som deras ägare vill föra fram så man måste vara källkritisk för att förstå debatten.

Välfärd

Vi är vana med att staten tar hand om sina medborgare i besvärliga situationer. Det kan handla om rätt till utbildning barnpassning bostad hjälp att hitta jobb sjukvård eller vård för äldre.  Visst köerna är långa ibland till bostad och operationer men annars fungerar välfärden i Sverige. Här får du betala din universitetsutbildning själv barnpassning får var och en lösa inom familjen och bostäder är en sak för privat sektor att lösa.

Sjukvård är väl det som mest liknar svenska förhållanden det finns en utbyggd subventionerad sjukvård som håller hygglig klass. Men mycket annat som vi betraktar som statlig och kommunal service saknas här. Tryggheten här att luta sig mot är inte staten utan familjen. Man behöver en familj och det finns ofta lite undanstoppade reserver som används för familjens bästa.

Jämlikhet mellan könen

Är ingen stor fråga här varken för män eller kvinnor. Det finns en lite kvinnorörelse men den omfattar inte ens majoriteten av kvinnorna. Män “hjälper till” mer och mer med matlagning och annat men hemmet regeras av kvinnor. Jämlikheten är på Svensk femtiotalsnivå. Konstigt nog verkar ingen vilja ändra så mycket på det de unga damer jag pratat med säger att visst kan han hjälpa till mer men makten hemma kommer han aldrig att få den är min ! Och de unga männen verkar acceptera det de slår ut med armarna när vi pratar om vem som bestämmer och säger att hemma är det hon.

Jag har till och med svårt att få vara med i köket en stund för att lära mig laga mat på Italienskt vis de föser i väg mig till bordet och häller upp ett glas Grappa istället men nu har jag blivit lovad en lektion i hur man gör risotto efter ett halvårs tjatande. Jag är inte riktigt van med detta jag är van med att ta över köket dit jag kommer eller åtminstone hjälpa till men det går inte här jag blir handgripligen utkörd.

Maffian

Maffian märker man inte av som vanlig medborgare eller turist. Maffian är i grunden en beskyddarorganisation som uppstod på Sicilien i tider när det inte fanns någon stat och ingen rättvisa. Den tog på sig att skipa rättvisa och var ersättning för både polis rättsväsende och stat när staten var frånvarande. Men det är länge sedan, nu är de tre stora maffia organisationerna mer som illegala internationella företag som sysslar med allt från sophantering till narkotika smuggling.

Om ni startar ett företag på Sicilien i Kalabrien eller Campanien så kan det nog hända att det dyker upp en säljare av skyddstjänster som det inte går att tacka nej till. Men i övrigt så får medborgarna och turisterna vara i fred. Det som är lite obehagligt är att Maffian fortfarande tänker i termer av blodshämnd och att hela familjen räknas som målgrupp samt att det är mycket pengar som flyter denna väg pengar som kunde användas till annat. Många jag pratar med här brukar säga att utan maffian och korrupta politiker skulle Italien vara ett rikt land.

Den Italienska debatten

Är bred och yvig här får man ha vilka åsikter som helst och ändå höras i debatten. Det finns fascister alltså motståndare till demokrati, antifeminister och rasister som vill stoppa all invandring allt verkar vara tillåtet. Förra premierministern visade på många sätt att han var övertygad sexist men satt ändå kvar i många år och föll inte av den anledningen. Vårt sätt att se på att man skall försöka hitta gemensamma lösningar eller åtminstone gemensamma ståndpunkter finns inte här man är lika oense när debatten slutat.

Men vår Svenska debatt är också väldigt styrd av vad som är politiskt korrekt och tillåtet att tycka. Man kan inte vara fascist eller rasist och ändå få TV tid och plats i media, vi har nästan en åsiktscensur. Vi har till och med en stadsminister som vägrade hälsa på en folkvalt rasist. Det sättet att styra debatten och att tysta ner obehagliga åsikter finns inte här. I jämförelse med Sverige har Italien en större åsiktsfrihet man tillåts att framföra det man tycker i media även om det är obekvämt.

Attityder och sätt att tänka

Italienarna är konservativa kanske inte politiskt men till sin läggning det gamla traditionerna är oftast bättre än det nya okända. Men det är också landet där det lokala är viktigare än det centrala människor hittar sin trygghet i sin familj och i sin by inte staten. Men många känner sig fångade i en situation som de inte kan göra något åt och rycker på axlarna lite uppgivet över politiker som inte vill deras bästa en övermakt ingen rår på. Röstar man bort dem kommer det bara nya likadana.

Historien har format oss olika och Italiens historia är helt olik vår Svenska.

Ja, jag trivs alldeles utmärkt här

Nu förstår ni varför jag trivs så bra här detta är kontrasternas land landet där vad som helst kan hända och där nästan allt gör det också.

Nu skall jag åka till Sverige en månad på “semester” men jag är tillbaka i Italien i augusti för att bli Residente.

Bilderna tog jag på promenad i byn.

Det är över trettio grader här nu men det är väl bara jag som längtar efter en sval och regnig sommar 😉

 

This entry was posted in Italien, Italien/Sverige. Bookmark the permalink.

2 Responses to Halvårsrapport !

  1. Staffan says:

    Tack för en härlig blogg som jag hittat genom Husbilsklubben. Känner igen en hel del men får också många aha-upplevelser när jag läser din text. Italien är vårt favvo-husbilsland; kanske vi råkas där i din by nån gång! Ha de bra från ett f.n. soligt Arvika.
    Staffan

  2. B says:

    Tack för en utomordentligt trevlig blogg, även jag hittade hit via HBK 🙂
    Jag har lite av ett Hat-Kärleks -förhållande (inte nödvändigtvis i den ordningen) till Italien, jag återvänder gång efter annan och har umgåtts med tanken att en gång kanske prova att bo där lite längre tid.
    Stort tack för att du delade med dej av dina tankar efter sex månader i ditt nya hemland, Grazie Mille!
    B

Leave a Reply