Ljubljana

Ljubljana är en vacker och välskött stad här har man lyckats förena nutid och historia i en smakfull blandning. Nya hus står bredvid renoverade gamla och allt blir till spännande blandning av gammalt och nytt. Det är inte detaljerna som gör en stad vacker det är förmågan att bygga en harmonisk helhet som skapar skönheten. Slovenien är utan tvekan det östland som bäst och snabbast klarat omställningen till väst.

Att komma från Kroatien till Slovenien är som att åka över gränsen mellan öst och väst. Slovenien har många influenser från Österrike och de historiska banden till Österike är också starka. Atmosfären här är avspänd och lättsam folk är öppna och pratsamma och har nära till ett skratt.

Satt och pratade en kväll med en Slovensk campingägare och några Holländare om ditten och datten. När han hörde att jag var svensk berättade den Slovenska campingmannen med glimten i ögat att han kände en svensk-sloven. En skidåkare som hette Stenmark, svensk men på slovenska skidor den bästa kombinationen någonsin, sen skrattade han länge.

Jag brukar inte fotografera sopstationer men i Ljubljana kunde jag inte låta bli. Snyggare än så här kan en sopanläggning mitt i staden inte bli.

Men det blev bara ett kort besök för nu var vi på väg till Bled en Slovensk semesterort vid en liten alpsjö. Besökarna här kommer från många länder med slovener och österrikare är i klar majoritet och det är bara några mil till Österrike.

Fantastiskt vacker liten sjö med en promenadväg runt hela sjön. Det tar tre timmar att knalla runt och det finns många ställen att rasta på på vägen och orkar man inte hela vägen runt finns det taxibåtar som kan ha en tillbaka. Detta är nog lite av en Slovensk lyxsemesterort det finns många fina hotell och villor runt sjön.

Slovenska roddlandslaget har sin träningscamp i sjön och denna dag var det ungdomstävlingar och prisutdelningar hela eftermiddagen.

Detta var den sista anhalten på en vecka i Kroatien Slavonien och Slovenien. Fantastiskt intressant att se dessa länder och det finns fler som väntar på besök en bit söderut och österut. Att jag så envist har kallat östra delen av Kroatien för Slavonien i de senaste inläggen beror på att det Kroatien vi känner till som badturister vid Adriatiska kusten har lite gemensamt med Kroatiens östra del, Slavonien, de är som två olika länder.

Det sista vi såg av Slovenien var solen som gick upp bakom berget vid sjön för nu var vi väg hem, hem till Italien.

This entry was posted in Kroatien och Balkan and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ljubljana

  1. Magnus Petersson says:

    Hej Leif,
    Stort tack för att du, med sådan generositet och glädje, visade oss Giazza och italiensk kultur. Vi alla var mycket glada att få en så initierad guidning på plats.

    Hälsningar,
    gänget från Örebro

  2. Ewa Trief says:

    Trevlig berättelse. mvh Ewa , Stockholm

Leave a Reply