Zagreb

På väg västerut åker vi längs Ungerska gränsen genom samma typ av byar som i södra Slavonien men lite mer folk men fortfarande jordbrukslandskap. Siktet är inställt på Zagreb nu men det tar några dagar att komma dit ingenting går fort i Slavonien vägarna är långsamma.

På restaurang får man räkna med att vänta minst 45 minuter på maten trots att det inte finns några andra gäster. Så nu har vi lärt oss att beställa en soppa och lite bröd innan huvudrätten.

En soppa kostar ca 10 kr och brödet ingår en öl till det, den bästa Karlovacko, kostar ca 12 kronor. Huvudrätten kan springa iväg till 30-40 kronor en bråkdel av svenska priser men sen behöver man inte mer mat den dan.

Vi stannar på en bar några gånger om dagen där finns egentligen bara två saker att beställa kaffe eller öl inget annat. Man måste vara noga när man beställer kaffe det är bara espresso som smakar kaffe, provade kaffe med mjölk några gånger men det består av i princip bara av mjölk med vaniljsmak eller chokladsmak.

Mot kvällen hittade vi av en slump en plats som såg ut som en camping vid stranden till en liten sjö, men det fanns bara tomma husvagnar utan däck inget folk alls. Troligen en lokal spontancamping där det lokala folket tillbringar sommaren med myndigheternas tysta medgivande. Inga toaletter eller vatten men det behöver vi inte mer än var fjärde dag.

På en gräsplätt vid sjön där det var glest med husvagnar fick bilen stå över natten. Några fiskare i båt passerade men ingen brydde sig över att vi stod där och ingen polis verkade vaken.

Zagreb blev en besvikelse för mig. Stan ligger i ett intressant område och har en ännu mer intressant historia. Här har Romare Kroater Osmaner Österrikare Ungrare  och flera styrt och ställt under två årtusenden. Här har människor från alla vädersträck mötts och här någonstans passerade kanske de första människorna för 40.000 år sedan på väg upp i Europa.

Men det finns inte mycket i Zagreb som minner om det stan har förstörts av många krig och en stor jordbävning 1880 så det mesta är borta.

Kvar är en stad som byggts efter 1880 och som har fått sparsamt med underhåll en stor del av staden är en blandning av byggnader från sekelskiftet kommunisttiden och nya höghus. Allt i en ovanligt smaklös blandning och med dåligt underhåll.

En av de få byggnader som finns kvar är några torn och en bit av den gamla ringmuren omgivet av allehanda rivningsfärdiga hus. Planerna på att besöka några museer ställde jag in Zagreb kändes inte som en gästvänlig stad.

Fisk och grönsaks marknaden mitt i stan var välbesökta och bjöd på lite omväxling.

Bakom den moderna baren skymtar man nästan förfallna hus.

Men nästa stad överraskade däremot positivt.

 

This entry was posted in Kroatien och Balkan and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply