Kopacki Rit

I byn intill Kopacki Rit hittade vi en camping som inte fanns på någon karta bakom ett av husen ett tips från ett Australiensiskt par vi träffade när vi letade efter ingången till parken de enda turisterna vi träffade denna vecka. En språkkunnig bybo hade ordnat några platser på sin tomt han pratade franska med australiensarna och italienska med oss de enda gästerna han hade denna dag.

Vi bokade en tur med en av båtarna till morgonen efter och slog läger på hans tomt.  Australiensarna hade nyss pensionerat sig åkt till England köpt en bil och en husvagn och var på en tremånadersresa genom Europa.

Nästa morgon visade det sig att vi var de enda besökarna så i stället för den stora båten körde de fram en liten motorbåt med egen guide. I parken finns över 400 fågelarter flest under våren men också hjort bäver vildsvin och 40 olika fiskarter. Våtmarken är en del av Donaus vattenflöde och just nu var det lågvatten.

Utan båt ser man inte mycket men under en och en halv timmes båttur han vi se många fågelarter och ett fantastiskt landskap. Inte enkelt att fotografera skygga fåglar från en liten båt men några fastnade ändå på bild. Naturupplevelsen är något utöver det vanliga och måste upplevas på plats.

Vit och svart stork Häger Örn Skarv Änder och Gäss är bara några av de fågelarter man får se i parken.

Örn såg vi flera tillfällen, de största som lever i Europa enligt guiden.

Insåg när jag tog bilderna att jag behöver en snabbare kamera med bättre upplösning min hinner inte med att focusera på små rörliga objekt så bilderna har jag tagit med manuell focus.

http://www.kopacki-rit.com/birds.html

Parkens egna bilder och engelska sida på nätet.

Däggdjur är svårt att få se på en halvdagstrip här det är ingen djurpark det är en vildmark med ett unikt djurliv, men vi såg spåren efter bäver och hjortar.

På eftermiddagen åkte vi upp till Batina en lite förfallen by vid Donau precis på gränsen mellan Serbien Ungern och Kroatien. Det står ett minnesmonument  här i kommuniststil för att hedra de som stupade i andra världskriget.

Att så många hus är tomma i denna del av Kroatien beror på att 250.000 serber flydde över floden i slutskedet av kriget som slutade 1995 eller slutet på ockupationen som folket säger här, allt har minst två sidor allt beror på vem som beskriver vad som hände. Utsikten över byn och bron över till Serbien.

Dags att åka västerut längre än så här skulle jag inte denna gång, men Bosnien Serbien och Montenegro kommer att få besök en annan gång.

This entry was posted in Kroatien och Balkan and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply