Familjen betyder mycket

Igår sprang jag på det första jultecknet, förutom att det snöade en natt i förra veckan i byn en bit upp i Alperna. Julskyltning på Iper i Corti Venete strax utanför Verona med julgran och allt. Den obligatoriska julkakan Pandoro di Verona fanns också att köpa för första gången de kommer att ta slut i januari men i december går det åt stora mängder. Varje familj hinner peta i sig åtskilliga innan julen tar slut.

Julen här är ungefär som i Sverige utom att den stora dagen är den 25:e inte aftonen före. Stressen runt julklappar är också mindre här där jag bor, och klapparna delas ut vid dörren när gästerna kommer det finns inte så många ritualer här ingen skulle följa dem i alla fall. I övrigt fungerar det som en vanlig söndag middag inget speciellt julbord men några lokala rätter som skall fram Tortellini in Brodo (Tortellini kokt i buljong) och Lesso con Peará eller Bollito con Peará (kokt kött med en tjock sås på peppar bröd märg och buljong m.m) i Verona. Men det finns massor av lokala julrätter men det är långt till jul så det får vänta.

Tog en lunch på Corti Venete som är ett köpcentrum också och när jag tittar mig omkring så ser jag den vanliga bilden med många generationer vid samma bord. Det är vanligt att yngre tar med sina äldre släktingar på lunch eller på restaurang på kvällen. I Sverige är det kompisar ofta i samma ålder man går ut med och det förekommer förstås här också men det är betydligt vanligare med många generationer vid bordet än i Sverige farmor och mormor skall också med när det vankas mat. Här har man växt upp tillsammans med farmor och mormor som får agera dagis eftersom det inte finns för alla och kostar mycket. Hur länge sedan är det ni tog med äldre släktingar på restaurang det var några år sedan för mig.

Det är lika vanligt med flera generationer i sällskap i affärerna som smakråd eller som sällskap. Mamma följer ofta med söner långt upp trettioårsålder om de är ogifta, för att se till att de köper rätt sorts kläder, så de får tag i en flicka.

I Sverige har kompisbanden ersatt familjebandet men här är familjen den starkaste gemenskap de flesta lever i. Kompisar har man självklart också både pojkar och flickor och framför allt flickor verkar föredra en kompis när de skall shoppa men familjen betyder mycket för de flesta.

Det har regnat hela dagen och det kommer massor av vatten i forsen och det skall regna i morgon också innan solen kommer tillbaka. I byn syns ingenting av att det är jul om två månader annat än att Osterian annonserar på disken att det serveras vin brulé från den 28  november med rostade kastanjer, glögg med kastanjer till jul alltså.

I morgon blir det söndag middag vid Gardasjön, vi skall till Torri del Benaco och träffa Orlandino delen av familjen det skall bli kul har inte träffat dem sen före sommaren .

This entry was posted in Blandat, Italien/Sverige. Bookmark the permalink.

Leave a Reply