IMU

IMU är Italiens motsvarighet till Svensk fastighetsskatt. Den varierar med kommun och taxeringsvärde på huset och är olika för första och andrahuset (sommarstugan).

Man förväntas själv gå in på kommunens hemsida och i en kalkylator som är ganska enkel räkna ut hur mycket man skall betala, sen går man till internetbanken och där finns en speciell IMU sida där man anger summan sen dras pengarna från kontot den 17 dec men man kan också välja att betala halvårsvis.

IMU2

Halva skatten går till kommunen och halva till staten. Första året var det ganska enkelt då betalade jag en gång och allt fungerade. Andra året var lite trickigare för då blev jag residente i september och då ändrades IMU från andrahus till första hus och då är den lägre och det fanns inget stöd i räknesnurran för att klara detta så jag fick räkna för hand. Dessutom ville inte noteringen om att jag betalt hoppa in på internetbanken som den skall göra.

Så jag traskade ner till Municipio med alla papper, och de är många i det här landet, för att få hjälp. Efter en stunds räknande, och efter lite prat om jakten i år han är inbiten jägare, kom tjänstemannen på kommunen fram till att jag betalt 88 euro för mycket. Det överskjutande beloppet kommunen fått flyttade han bara över till nästa år så nu har jag betalt halva skatten för 2013 redan.

Men den del som redan skickats till staten är en helt annan femma den tar år av processande och brevskrivande att få tillbaka så den beslutade jag på ort och ställe att skänka till Stato Italiano. Lurad, nej inte alls, det kändes riktigt bra att kunna bidra till att i någon mån stabilisera Italiens lite trassliga ekonomi, hoppas det räcker med 44 euro bara.

 

This entry was posted in Blandat and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply