Dags att gå i Kloster

Det börjar bli dags att gå i kloster för mig så i helgen åkte jag till Certosa di Pavia för att titta på vilka möjligheter de bjuder på när det blir dags.

cer fasad

Det är ett av Italiens mer kända kloster byggt på 1400-talet i början med plats för 12 munkar lite senare utbyggt med plats för 24 och de har gott om plats och en egen stor kyrka.

ser liten

Klostret består av en mindre och en större gård med lägenheter runt. Munkarna försörjer sig numera på jordbruk och på att sälja ikoner och bl a likör de tillverkar i klostret. Likör finns smaksatt med olika örter för alla smakriktningar inkl amaro.

cer gård

Kyrkan är vacker invändigt också men mest känd för sin fantastiska fasad som “designats” av några av Italiens bästa konstnärer på 1400-talet.

cer kyrka

En del av fasaden syns på nästa bild med utsmyckningar som reliefer och statyer.

ser del

Jag tog inte så många bilder för det var nämligen förbjudet att fotografera av någon anledning och man förväntades vara helt tyst under besöket. Det gick dessutom inte att missa för det stod en munk vid ingången och berättade på flera språk och pekade på skyltarna.

Italienarna lyssnade noga på detta under tystnad men tre meter in på gården fortsatte samtalet och alla kamerorna kom fram igen.

Att hålla käft en stund kan jag väl också men att sluta fota vet jag inte så jag får nog leta upp ett annat kloster !

Lunch fick vi på en Osteria precis utanför ingången.

ser pranzo

Det fanns en ställplats för husbilar utanför ingången men den var stängd och jag ville ändå åka in en bit i Piemonte för att köpa hem några flaskor vin. Här kan man inte köpa vin från alla regioner i likadana butiker med samma sortiment i alla städer så vill man ha ett bra urval Barolo t ex så får man snällt ta sig till Piemonte.

Vin fanns att köpa i Casale Monferrato en liten trevlig promenadvänlig stad och en plats att ställa bilen hittade vi i en liten by som heter Occimiano. Det fanns en ställplats för husbilar i byn med el och annan service men det behövde jag inte så bilen fick stå på en parkering mitt i byn. Restaurangen var fullbokad men det gick bra att få med sig en pizza hem i snöblandat regn sent på kvällen.

ser moro

På morgonen låg det tre centimeter snö på bilen och hela landskapet var vitt. Det har varit en riktig köldknäpp i norra Italien i helgen inte mer än ett par plusgrader dagtid och noll nattetid. Så trafiken blev gles denna dag få startar bilen i sådant väder !

Nu skall jag titta på valvakan en stund det har varit val i Italien i helgen och vallokalerna stänger om en knapp timme. Hoppas Italienarna tar sitt förnuft till fånga denna gång och ställer Grillo och Berluscone koalitionen utanför och röstar på Monti och Bersani istället. Här är inte det viktigaste att det blir bästa möjliga regering det viktigaste är att den överhuvudtaget är duglig att regera landet !

This entry was posted in Italien and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply