Che Tempo Che Fa

Sitter och tittar på “che tempo che fa” ett av de mest intelligenta program jag sett på Italiensk TV.

För det flesta programmen här är olika typer av frågesporter som t ex “gissa vad jag har för jobb” ordlekar eller program som liknar tiotusenkronorsfrågan. Det finns också ett antal lekprogram som bara skulle platsa på barn tider i svensk TV. På helgerna går olika typer av shower med unga damer i bikini och äldre herrar i kostym mycket underliga tillställningar och naturligtvis också de vanliga amerikanska serierna men här dubbade på Italienska.

I princip allt dubbas på Italienska till och med intervjuer med politiker och kändisar som pratar andra språk än italienska. Filmer mest amerikanska men även från andra länder ibland 50 år gamla går hela dagarna alltid dubbade.

Nyheter liknar svenska nyheter utom att de alltid skriker ut nyheterna men vädret är animerade figurer som åker runt på en karta till musik eller också står det en tråkig militär och viftar med en pinne en stund, vädret är det ingen som är intresserad av helt enkelt. En del naturprogram ibland Italienska men mest översättningar från engelska eller amerikanska program sänds också.

Sport tar mycket programtid nästan allt sänds på de vanliga gratis kanalerna som t ex i princip all Italienska fotboll Formula 1 och annan sport som kostar flera hundra kronor i månaden att titta på i Sverige.

Det finns i huvudsak två stora TV bolag RAI (de statliga kanalerna)och Media Set (Berlosconi kanalerna) och det är stor skillnad på kvalitet i programutbudet. RAI liknar SVT och TV4 hemma och MediaSet liknar TV3 TV5 TV6 osv hemma. Av alla kanaler håller utan tvekan RAI 3 högst kvalitet men det finns även en del andra bra RAI kanaler som sänder Historia Natur Sport och Barnprogram.

Sen finns det massor av kanaler som sänder helt omöjliga program från alla städer med självaktning fester reklam och annat jag har ungeför 300 kanaler Italiensk TV några få är värda att titta på.

Men tillbaka till “Che Tempo Che Fa” namnet är en ordlek “che tempo fa” betyder vad är det för väder men vad det extra Che tillför kan jag inte förklara, det kanske någon av mina Italiensk talande vänner kan. Programledaren heter Fabio Fazio och är en sällsynt närvarande och intelligent programledare. Han har de viktigaste och mest kända gästerna ofta politiker, han har tid att ha ett samtal med gästen tid att lyssna utan jäkt och stress och han har förmåga och humor nog att se till att samtalet förs på ett intelligent allvarligt men humoristiskt  plan.

Han har en svensk presentatör också Filippa Lagerback heter hon här som presenterar gästerna utan att göra bort sig men utan att tillföra så mycket heller.

Jag tror inte att vi har ett lika bra program på svensk TV att det finns en programledare som har samma närvaro och humor och förmåga att få ut det bästa av gästerna som Fabio Fazio har.

 

This entry was posted in Italien/Sverige, Mina egna favoriter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply