Trip till Monte Baldo

Monte Baldo är Bergskedjan som ligger öster om Gardasjön, sjön ligger 65 meter över havet och liftstationen dit linbanan går ligger på 1760 meter så det är ett vackert lyft i två steg på nästan 1700 meter. Vackert eftersom man har en fin utsikt över sjön och över bergen i alla vädersträck.

Utsikten ner över sjön

 

Från Verona tar man tangenziale till Affi svänger mot Garda vidare norrut längs med sjöstranden till Malcesine där linbanan börjar. Så här års är det nästan inga turister när snön inte kommit vi var bland de första som kom upp vid 12 tillsammans med 2 Italienska pensionärer. När snön kommer är det massor av skidåkare som skall upp men inga av liftarna var öppna idag.

 

Inga skidåkare eftersom liftarna är stängda

Restaurangen serverar typisk Veneto bergsmat till turistpriser men det är det värt för utsikten ner över sjön 1700 meter längre ner är enastående vacker. Bergsmat är t ex Polenta Terragna (polenta med korv och lök i), Svamp (Karljohan är favoriten här efter Tarfufo, tryffel), Kött på vilt ofta stuvning (Rådjur och Hjort) Pasta med svamp, och Baccala (en stuvning på torkad fisk och potatis), inte den vanliga maten på Italienska restauranger i Sverige kanske men helt normal husmanskost och restaurangmat här i bergen.

En stund i solen, det går att få färg i ansiktet hela vintern

Solen sken uppe på berget men nere på sjön som i södra delen ligger på Poslätten bildades en dimma under eftermiddagen. Det är vatten överallt på Poslätten, floder, kanaler och vattenmagasin och det är aldrig torrt eller brunbränt som längre söderut vid Medelhavet. När solen står som högst lyfter den vattnet även på vintern till en dimma som ofta är några hundra meter tjock ibland mer. Jag kan ofta se dimman på slätten när jag tittar söderut från Lessinia, den ligger ojämnt fördelad som ett vått täcke över slätten. Ibland kan jag se Appennini över dimman kanske med lite hjälp av en hägringseffekt för det är långt till nästa bergskedja. Det normala vintervädret där nere på slätten är en fuktig dimma eller dis så att himlen ser grå ut det var därför jag letade efter hus en bit upp i bergen.

Disigt på eftermiddagen

Österut ser jag till mina trakter, masten och huset på det vita berget är Monte Tomba som jag knallade upp på för några dagar sen. Den andra masten lite längre till höger på bilden nedan är toppen på San Giorgio skidbackarna jag har 700 meter upp över bergskanten eller 25 minuter med bil. Den vita kulliga högplatån på bilden är det område som kallas Lessinia det ligger på ungefär 1500 meter. Dalen mellan  Monte Baldo och Lessinia är Val d´Adige där Veronas flod Adige kommer ner från bergen och där leder och motorvägar når upp till passet vid Brennero över till Österrike via Trento och Bolzano dit är det 20 mil.

Fågelvägen är det mindre än 2 mil mellan Monte Baldo och Monte Tomba och mellan Giazza och Lago di Garda. Bilvägen via Verona är det 11 mil och över bergen ungefär 9 mil men mycket långsammare.

 

Monte Tomba ligger bara några mil österut

This entry was posted in Lago di Garda. Bookmark the permalink.

One Response to Trip till Monte Baldo

  1. Mattias says:

    Där uppe är det fint!
    Det var där uppe vi sprang på alpmurmeldjuren för första gången. Det var häftigt =)

Leave a Reply