Ta en fika

Det är stor skillnad på fikatraditionerna i Sverige och Italien men det finns likheter också.

I Sverige innebär en fika att man sitter ner, men det gör det inte alltid i Italien.

Helst skall man om man fikar i Sverige ta av ytterkläderna hänga dem på stolen stå i kö en stund välja vad man vill äta, en kaka en bulle en  tårtbit eller något annat och sitta ner i lugn och ro en stund. Fikaexperterna i Stockholm kan tillbringa timmar på cafe läsa tidningar eller en bok eller kanske det vanligaste numera surfa på datorn. Fikakulturen i Sverige är nog lite speciell. Det ryms till och med räkmackor och sallader och plugga inför tentan i fikabegreppet.

Det vanligaste besöket på ett Italienskt café tar ungefär en minut och det ingår inte att man skall sitta ner. Halvspring fram till bardisken beställ en café normale svep den i två drag gå till kassan och betala 80 cent så är du på väg igen.

Men på en Italiensk pasticceria är besöket inte så olikt ett Svenskt konditori det finns massor av bakverk inte alltid som i Sverige för här är man inte så förtjusta i vispad grädde som vi är men det finns små kakor och olika typer av tårtor. Tårta är dock något helt annat här ofta en ganska torr historia med frukt på aldrig smörkräm och vispad grädde.

Men jag har hittills aldrig sett en dator eller en bok på ett café dit går man för att prata med varandra.

 

 

This entry was posted in Mat och dryck. Bookmark the permalink.

Leave a Reply