Sovana

Efter ett stopp vid havet och lite bad vattnet är varmt trots att det är en ovanligt sval sommar här. Normalt är det en månad med temperaturer som närmar sig fyrtio grader men denna sommar har vi strax över och under trettio. Inte så stor skillnad kan man tycka men det är stor skillnad för den här sommaren har känts sval man kan röra sig även i solen utan att rinna bort. Många av mina grannar frågar vad man skall tycka om denna sommar men de flesta tycker nog att det är skönt även om de säger att det inte riktigt är sommar än.

IMG_1518-2

Runt Orbetello ser det nästan ut som på Sardinien  branta stränder och vatten som skiftar mellan blått och turkos. Nu är det en halvö men för några hundra år sedan fick man ta båten ut hit. Området mellan ön och fastlandet har tre landförbindelser och i den mittersta ligger byn Orbetello. Två grunda laguner ligger mellan landförbindelserna.

IMG_3373

När vi tog en promenad i byn var det antikmarknad på torget, det där spritcanespöt på bilden tillverkat i Skottland ville han ha 105 euro för med rulle i trä, hade han kommit under hundra hade det varit mitt nu.

Ett skönt ställe att koppla av eller att köpa en sommarstuga längs de branta stränderna, men vi kom hit bara för att övernatta vi skall vidare till Sovana och till Etruskernas gravkammare.

IMG_1534-2

Sovana är en liten Etruskisk stad byggd av den lokala stenen Tufo men med intressanta arkeologiska fynd bara en bit ifrån byn. På bygatan sitter som vanligt ledighets kommittén, den kategori som jag också tillhör, utanför baren och spelar kort. Här hittade man i början av 1800-talet gravar från Etrurisk tid och några märkliga smala raviner som huggits ur klipporna mer än 30 meter ner i berggrunden.

IMG_1560

Gravkamrarna är inhuggna i den mjuka stenen och hela området andas begravningsplats.

IMG_1568

Det är en mäktig känsla att gå längst ner i ravinen bara några meter bred och titta upp längs de trettio meter höga väggarna. Det syns tydligt hur man steg för steg huggits sig djupare ner i den mjuka stenen.

IMG_1556

Byn har egentligen bara en gata den balanserar på en bergskam och är egentligen inte så olik min by ungefär 100 innevånare men många besökare och turister men av helt olika anledningar.

IMG_3375

Hit kommer folk för historien runt Etruskerna till min by kommer man för historien runt folket som heter Cimbro för vandringslederna och för nationalparken Lessinia.

IMG_1532

Men det är på ett sett en historia om två byar som båda är skyldiga sin historia och sina vackra omgivningar för sin överlevnad varken Sovana eller Giazza hade överlevt utan ett genuint intresse för historia eller för naturen i omgivningarna av turister och bybor. Sådana byar hittar man många i Italien.

This entry was posted in Italien. Bookmark the permalink.

Leave a Reply