Montepulciano

Planen på denna resa var att följa Toscanas kust från norr till söder men att undvika alla stora städer och turistställen. Firenze Lucca Pisa Siena Montalcino och alla de andra hade vi sett flera gånger förut. Alla är sevärda och värda ett besök men efter kusten är det inte så tätt med sevärdheter som i inlandet.

Men det var inte turistställen som lockade denna gång utan historia. Etruskernas historia historien runt romarnas passion för marmor av högsta kvalitet och det historiska Toscanas landsbygd och vad landsbygden kan producera i form av ost olja och vin.

Väl nere i Sovana när det var dags att vända norrut hade vi hittat historien och en hel del lokala produkter som vin från Maremma och och ost från Toscanas kustland. På väg norrut siktade vi på en Agriturismo i norra Toscana men kvällen blev sen och vi behövde ett tidigare stopp, Montepulciano låg strax österut.

IMG_3423

Åker man på en tur på detta sätt i Italien förväntas man ha med lite lokalt inköpta presenter till släkten som kanske aldrig varit i dessa avlägsna trakter. Vi får alltid något från trakten våra släktingar besökt ofta något ätbart eller drickbart.  De flesta Italienare har inte sett hela sitt land jag är en av de mest beresta i min Italienska bekantskapskrets trots att jag bara bott här i några år har jag besökt alla regioner och läst på min Italienska historia bättre än de flesta italienare.

En del presenter hade vi redan hittat i Carerra men att Montaepulciano låg så nära öppnade en möjlighet att komplettera presentinköpen. Här tillverkas det kända vinet vino Nobile di Montalpulciano och nu fick vi en chans att hitta några flaskor.

IMG_1590

Montalpulciano är en av flera vackra kullstäder med medeltida prägel. Livet går sin gilla gång med stor hjälp av turister och berömda produkter.

IMG_1589

Den här bagaren har gjort sitt jobb för dagen och när vi passerar vid åtta tiden har han tid att titta lite i fönstren på andra sidan gatan och prata med några grannar.

IMG_1593

Byn sover nästan när vi tar vår morgonpromenad. Vi har övernattat på en ställplats strax utanför centrum och skall vidare hem idag så vi är tidigt uppe.

IMG_1604

Men vi behöver hitta ett bra ställa att komplettera presentkassen med och det är inte svårt att hitta en butik som säljer lokala produkter.

IMG_1625

En av Italiens starka sidor är just att man insett efterfrågan på lokalt producerade produkter från jordbruket utökat med enligt svenskt synsett vin och förädlade produkter som korv ost marmelad och annat.  Här är närproducerat och lokal tradition en industri som betalar sig, miljoner Italienare har sin försörjning i att producera högsta kvalitet på livsmedel.

Om vi kunde övertyga svenska konsumenter om att korv med 30% kött inte är tillräckligt och att industriella produkter med massor av vatten och kemikalier är dålig kvalitet skulle vi kunna utveckla en liknande industri med livsmedel av högsta kvalitet som varumärke.

Och varför skulle vi inte kunna det våra bönder producerar högsta kvalitet vi borde kunna öka kvaliteten i förädlingen ytterligare inte som nu förstöra bra råvaror från våra bönder.

IMG_3429

Enotecan vi hittar har en imponerande vinkällare i flera plan och det finns en risk att gå vilse i gångarna. Men väl ute i det morgontidiga dagsljuset igen har vi hittat det vi behövde.

IMG_1622

Så nu är det dags att knalla ner till bilen igen och styra hemåt.

This entry was posted in Italien. Bookmark the permalink.

One Response to Montepulciano

  1. Håkan Pettersson says:

    Hej Leif!
    Fina bilder från Montepulciano, vi var där bara för en månad sedan.
    Vi brukar cykla från den fina ställplatsen i Castiglione del lago upp dit och äta lunch.
    Området är väl värt ett besök, även Cortona och Panicale är fina städer.
    Hälsningar Håkan.

Leave a Reply