Patente di Guida

Mitt svenska körkort gick ut sent i våras så jag behövde förnya det. Eftersom jag är skriven i Italien nu så får jag inget nytt svenskt körkort utan måste ansöka om ett italienskt. De ser precis ut som alla andra EU körkort men på italienska och regelverket är tydligt men det är mycket som skall fixas. Jag behöver göra en synundersökning fylla i ett antal blanketter som skall skickas till olika myndigheter skaffa några dokument från kommunen sätta in pengar på två olika konton och ta två nya foton och sen hoppas att allt fungerar.

Hittills har jag skött alla byråkratiska uppgifter själv men när jag tittade på den fullskrivna A4-sidan med saker som måste klaffa så bestämde jag mig för att ta hjälp jag var dessutom lite sent ute körkortet gick ut sex veckor senare. Eftersom nästan alla italienare har upptäckt samma sak finns det konsulter som hjälper till med allt som kan dyka upp och som har att göra med fordonsadministration.

Det är små firmor som håller till i lokaler som ser ut som ett litet postkontor eller en butik. De hjälper till med fordonsskatter ägarbyten registreringskyltar körkort och annat som rör fordon mot lite ersättning naturligtvis. Sådana kontor finns lite överallt jag har betalt bilskatten på ett sedan jag köpte bil här. Så jag stegade in på kontoret Agenzia Pratiche Auto i San Michele Extra lade mitt gamla körkort på disken och förklarade att jag behövde ett nytt Italienskt. Damen bakom disken sa att det kan de hjälpa till med att det skulle kosta ca 1500 kr och att hon behövde lite uppgifter först.

Men när sex veckor gått och inget hänt ännu och jag i princip inte hade något körkort, i Sverige skulle jag säga att jag inte hade något körkort , men här räckte det med lite kopior på handlingarna som skulle leda till nytt körkort för att polisen skulle vara nöjda . Men snart skulle jag genom hela Europa för att hälsa på släkten och då fungerar inte lite kopior på italienska dokument för att få köra vidare.

När jag tog upp detta problem med damen på kontoret som förresten egentligen inte alls ville jobba där utan hellre målade tavlor som satt på väggarna på kontoret och hade lite utställningar på gallerior hon var egentligen konstnär så föreslog hon att vi skulle ställa en ” domanda urgenza”.

Vad är det frågade jag för det lät som en lösning. Hon förklarade att man skrev ett brev och förklarade att man hade bråttom och kanske skulle detta påskynda ärendet men att det kostade de tjugo euro. Det lät som en rimlig summa för att få saker att hända så jag tackade ja och hon skrev brevet och skickade i väg med posten.

På exakt önskat datum anlände mitt körkort och jag kom i väg till Sverige.

Ibland är det inte mycket som behövs för att få rätt saker att hända, bara ett enkelt brev.

patente-di-giuda

This entry was posted in Italien. Bookmark the permalink.

Leave a Reply