Skördetid

Nu är det skördetid i Sverige och många frukter och grönsaker mognar här också under sensommaren och början av hösten. Körsbär persikor och aprikoser har haft sin skördetid och levererats till kunder för länge sedan.

Tog några bilder idag på det som snart är moget, alla bilderna kommer från Valpantena i området runt Poiano, Quinto och Santa Maria in Stelle.

fikon

Fikonen börjar mogna de som växer i solen mognar först och det finns många “förvildade” träd längs vägarna så går man en promenad är det bara att smaka. Dom är söta och får de sitta lite till kommer fåglarna att rensa träden.

granatäpple

Granatäpplen behöver några månader till men nu ser man vad det skall bli. Har ett träd trädgården så snart är det skördetid.

oliver

Oliverna är långt ifrån mogna skördetiden är mellan okt och dec. Man äter dem inte direkt från träden det mesta blir olja och vill man äta dem som frukter finns det två huvudmetoder med många varianter. Låt dem ligga i kokat vatten en kort stund och låt dem ligga kraftigt saltade i två veckor tillsätt vinäger och andra kryddor. Eller salta och torka dem i ugnen innan de får vinäger och andra kryddor.

cacki

Cacki har inte mognat är om någon månad gulröda nästan som apelsiner används mest till marmelad och i tårtor och efterrätter.

plommon

De flesta plommonen skördades redan i juni men det finns fortfarande arter som skördas nu.

valnöt

Valnötterna och hassel nötterna är mogna nu. Det ser inte ut som en Valnöt men under det där tunna lite klibbiga skalet gömmer det sig en Valnöt.

druvor

Druvorna börjar mogna nu och idag såg jag för första gången vinbönder ute på vingårdarna. Allt är inte moget men de tar de mest mogna klasarna här de som sitter längst ner och druvorna kommer att vara på Cantinan innan kvällen. Dessa skulle kunna bli Corvina, Valpolicella, Ripasso, Amarone eller Recioto beroende på vad men vill göra för vin.

plockning

Skördetiderna ser annorlunda ut här mycket skördas mitt i vintern och en del saker mognar redan i mars, eftersom det inte blir tjäle eller snö så växer många grönsaker om än sakta även på vintern. Sparris mognar i mars apelsiner mognar i december och många sorters härdiga grönsaker som kål och mangold står på åkrarna hela vinter och skördas i takt med efterfrågan.

Hittade dessa två sködetabeller på nätet för den som vill pricka in skörden för favoritgrönsaken.

verdura2

verdura2

This entry was posted in Italien. Bookmark the permalink.

Leave a Reply