Burano e Murano

Burano och Murano är två byar ute i samma lagun som Venezia ligger i “Laguna Veneta”.

Lagunen befolkades under folkvandringstiden strax efter romartidens fall när många olika folk trängdes söderut på den norra delen av den Italiska halvön och delar av de folk som levde där behövde hitta nya boställen.

Lagunen är en grund “havsvik” inringad av sandrevlar och bildad av alla de sand grus och jord partiklar som byggt hela Poslätten av floderna som rinner ner från Alperna och Apenninerna och har gjort det under hundratusentals år och fortsätter även idag i Po och Adiges deltan stax söder om Chioggia.

occello

Så på sexhundra och sjuhundra talen befolkades dessa låga leriga öar ute i lagunen av folk som måste hitta nya nya ställen att försörja sig på som fiskare bönder eller vad som var möjligt och långt senare som turistarbetare glaskonstnärer eller textilkonstnärer inom området spetsar, knypplade eller sydda.

casa

När vi var klara med morgonpromenaden från Piccolo Li en bit ut i lagunen på de barriärer som byggts för att hindra vattnet att översvämma de områden som idag används för att odla grönsaker åkte vi ut till Cavallino för en båttur längre ut till öarna som bara kan nås med båt.

case1

Första stopp blev Burano en färggrann by som är känd för tillverkning av spetsar och broderier ända sedan Leonardo da Vinci kom hit för att beställa textilier till katedralen i Milano och fortfarande tillverkas spetsar broderier och textilier här butikerna där man kan köpa dessa är många längs huvudgatorna. Byn är vacker promenad vänlig med hus i olika färger och kanaler precis som alla byar i lagunen.

case2

Här är det turister året runt just nu många Japaner Amerikaner och Kineser i stora grupper, men det kommer folk från världens alla länder. Vi fick en meny turistico med pasta med skaldjur och en secondo med friterade frutti di mare till lunch för sexton euro.

spets1

Burano är känt för sina textilkonstnärer som har spetsarbeten som specialitet. Överallt finns butiker där man kan köpa allt som går att göra av spetsar från kläder till parasoll.

Nästa stopp blev Murano som ligger tjugo minuter söderut alldeles intill Venedig. Murano är känt för sitt glas, hit flyttade hela Venedigs glastillverkning 1291 på grund av brandrisken och den finns fortfarande kvar här.

hytta

Husen i Murano är inte lika färggranna och gator och torg är rymliga butikerna med glas artiklar ligger tätt.

murano

Om Burano är en liten färggrann ö, är Murano mer som ett centrum omgivet av ett industri område men många gamla ofta nedlagda glasbruk. Skall man bara flanera och inte är special intresserad av glas är Burano ett bättre val.

glas2

Men i butikerna är det färgglatt det mesta som tillverkas har massor av färger.

glas3

På väg tillbaka mot Cavallino utanför Torcello får vi se en traditionell båt för transporter och fiske kanske urtypen för en modern gondol.

gondol

This entry was posted in Italien. Bookmark the permalink.

2 Responses to Burano e Murano

  1. Hej! Har nyligen hittat till din blogg. Jätteintressanta inlägg som jag gärna läser! Hälsningar Anna Karin Karlsson, Umeå

  2. Ewa Witt says:

    Vilka härliga bilder och vilken intressant historielektion! Blir nyfiken på dessa byar, hoppas kunna besöka dem på någon av våra Italienresor.

    Ewa, Göteborg

Leave a Reply