Terra di Rizziero

Terra di Rizziero är ett ca tre hektar stort område på toppen av Montalto inte långt från Pian di Castangé mellan dalgångarna Squaranto och val Castangé, där hamnade jag på promenad idag. Hur det nu kunde det slumpa sig så är inte enkelt att förklara men jag skall försöka.

blom

Dessa båda herrar stöter jag ofta på på mina promenader i Provicia di Verona men aldrig längre bort jag kan inte vara säker på att de har varit utanför Provicia di Verona faktiskt. Idag stötte jag på dem på parkeringen utanför kyrkan i Montorio där jag parkerade min Liberty hundratjugofemma och hakade på mig ryggsäcken med kamera och kikare.

K e R

Herren till vänster heter Kent och är halvitalienare och herren till höger heter Rizziero och är halvsvensk. Vi kom i samspråk och efter en stunds förhandlingar bestämde vi oss för att göra sällskap uppför backarna med syftet att försöka hitta Terra di Rizziero.

Ingen har besökt området på mer än tjugo år så uppgiften var inte enkel och vi hade dessutom helt olika uppfattning om hur det såg ut, jag föreställde mig en backe med olivträd halvitalienaren trodde det var en äng och den enda som hade sett området visste inte vad tjugo år hade ändrat på.

vinje

För Er som inte varit här i området skall jag berätta att vi befinner oss strax norr om Verona precis där dalarna och kullarna eller egentligen åsarna börjar som leder upp till högplatån som kallas Lessinia i Piccolo Dolomiti. Norrut ser man 2300 meter höga snöklädda berg och söderut Poslätten idag i ett fuktigt dis.

Det är ett vackert område som påminner lite om Toscana men i mindre skala. Man följer dalgångarna genom många små byar eller tar sig över till nästa parallella dalgång över de från 300 meter till 700 meter höga åsarna. Dalarna är flera kilometer breda där de börjar men smalnar av till smala raviner innan de når högplatån.

sentiero

Efter en normalt strapatsrik vandring hittade vi till slut Terra di Rizziero idag en helt igenväxt urskogs tomt precis som många av topparna på dessa kullar ser ut. I snåren hittar man förutom en del stigar upptrampade av människor mest stigar upptrampade av djur. Troligen vildsvin rådjur hare fasan och en och annan räv.

terra

På toppen har man bara några hundra höjdmeter ner till dalbotten på båda sidor och några kilometer in till Verona centro storico men här uppe är det helt lugnt och tyst de enda ljud jag hörde var skolbarnen på rast i närmaste byn.

Våren har kommit en bit nu många blommor har slagit ut och det finns både radiccio och vild sparris på ängarna och i skogen. Temperaturen har pendlat runt femton grader och både mandel och körsbärsträden börjar blomma.

fiori

Terra di Rizziero kommer ni aldrig att hitta och behöver inte heller men har ni tillfälle så besök området mellan Verona och alperna helst vår eller höst när färgerna är som mest intensiva och vädret är lämpligt för en promenad.

This entry was posted in Italien, Verona. Bookmark the permalink.

One Response to Terra di Rizziero

  1. Hej Leif!
    Fina bilder som väcker längtan efter våren,vi räknar med ett bakslag på vintern till helgen här i Göteborg.
    Hälsningar Håkan.

Leave a Reply