ljud som försvann

När man vandrar omkring utan brådska som jag gör i Italien men också på besök i Sverige oftast för att hitta bilder så hör man också alla ljud omkring sig. Ljuden i Italien skiljer sig åt på några punkter från ljuden i Sverige, en del ljud har helt enkelt försvunnit i Sverige.

En anledning till det kan helt enkelt vara att i Sverige föredrar man låg ljudvolym och uppfostras från tidig ålder att inte väsnas för mycket eller i alla fall inte i onödan. Alla har vi blivit hyschade av föräldrar och lärare. I Sverige uppskattar vi lugn och ro.

I Italien är det inte så, här är det viktigt att höras och synas, att hålla en låg profil leder ingen vart, överallt där folk samlas är ljudvolymen alltid hög och ingen tycks störas nämnvärt på det. Jag har knappast hört någon reagera på hög ljudnivå det gäller bara att höja rösten ytterligare om man vill höras.

På promenad utanför städerna på landet i byar eller villaområden är det tre ljud som är vanliga här men som vi har tagit bort från den Svenska ljud kulissen av olika orsaker.

Om jag sätter mig ner en stund för att vila eller för att vänta på en bild och sluter ögonen kan jag snabbt avgöra vilket land jag befinner mig i på dessa ljud.

Bland de första är ljudet är en hes tupp och det finns många. I var och varannan villaträdgård går en tupp och några hönor, för att leverera färska ägg till innevånarna i huset. Mitt i byn eller ute på landet eller i stadens utkanter spelar ingen roll det finns alltid en tupp i närheten jag har flera i min by. Tidigt på morgonen börjar de gala hest för som tur är är de hesare än Svenska tuppar, vart tog de vägen förresten ?

gallo 3

Nästa ljud som dyker upp är skällande hundar. Men det finns det väl i Sverige också invänder ni och det är naturligtvis sant. Men de här hundarna har ett jobb de vaktar ett hus eller en trädgård, de lever ute i trädgården året runt dygnet runt och deras jobb är att skälla ingen tystar dem eller drar iväg dem i ett koppel. De jobbar dygnet runt mot mat och en pratstund ibland. Sådana hundar låter inte som Svenska hundar som tystas ner så snabbt som möjligt och leds bort i koppel vakthundarna slutar aldrig skälla om det finns minsta lilla anledning att fortsätta.

cane

Det tredje ljudet är kyrkklockor, ja ja ja det finns sådana i Sverige också men de ringer inte varje halvtimme dygnet runt som kyrkan i min by gör. Kyrkan ägde tiden innan vanliga människor kunde skaffa ett golvur hemma och kyrkan ringde heltimme, halvtimme, vakna sluta jobba, och helg och andakt och gör så fortfarande trots att alla numera äger ett armbandsur. Ibland på promenad kan jag höra fyra fem olika kyrkor där de ligger tätt varje by behöver ju en egen och alla är ofta fulla.

kyrka-2

Har man inte något viktigare för sig än att vara där man är så hör man fortfarande alla sådana här ljud annars är det lätt att distraheras av vad som hände igår eller vad som måste göras härnäst allt man måste hinna med och allt som måste göras !

This entry was posted in Italien, Italien/Sverige. Bookmark the permalink.

2 Responses to ljud som försvann

  1. kurrbert says:

    Härligt inlägg, fina bilder och jag gillar de filosofiska beskrivningarna om ljud! Uppskattar din blogg!

  2. Anders Brg says:

    Jag är så glad att du är tillbaka i etern.
    Anders

Leave a Reply