Fenicotteri

I morse var det klart väder och temperaturen skulle en bit över tjugo grader dessutom är det häckningssäsong för fåglar så dags att titta till Flamingoflocken i Laguna Veneta.

Det tar nästan två timmar för mig att åka förbi Venedig och sen runda lagunen och komma tillräckligt långt ut på sandreveln ungefär i höjd med Cavallino för att hitta vägen ut i lagunen söderifrån. Idag plockade jag upp en Göteborgare på viale Venezia 89 i Verona ni kanske har varit där.

lg obj

Jag har nog gjort den resan ett tiotal gånger och tre gånger förut har jag hittad dem ute i lagunen men det är inte enkelt att komma nära. Idag skymtar jag något långt framför objektivet som skulle kunna vara en del av flocken.

Det är ett märkligt fridfullt område bara några kilometer från stränderna som rymmer hundratusentals turister under högsäsong. Men inte många kommer hit för vattnet är för grunt stränderna leriga och inbjuder inte till bad och strandliv.

fenicottere 6

Tar man sig bara någon kilometer söderut finns det nästan oändliga stränderna i Adriatiska havet där turisterna steker sig i solen och behöver tonvis med solkräm för att inte likna vidbrända kycklingar men dit är det tre månader än.

Nu är det häckningssäsong ute i lagunen och spänningen märks tydligt i flocken av Flamingo, det pågår ett spel som skall leda till en ny generation av dessa speciella fåglar.

casa

Vingar spänns ut i solen och färgprakten exponeras, ljuden från flocken och den oro som hela tiden avbryter födosöket med näbbarna på botten av lagunen med korta rusningar och dueller med smala halsar som nästan liknar dueller med svärd visar att det är vår.

fenicottere 8

I dag kom vi närmare än jag lyckats med tidigare kanske 120 kanske 150 meter och vi fick sitta en lång stund och titta på deras beteende med vårsolen nästan lite för varm på ryggen.

fenicottere 3

fillicottere 1

fenicottere 4

fenicottere 5

fillicottere 2

Vill ni försöka hitta dem, skicka ett mail så skall jag berätta vad de finns.

lg obj 3

This entry was posted in Italien. Bookmark the permalink.

One Response to Fenicotteri

  1. Fina bilder Leif! Här lyser våren med sin frånvaro, temperaturen klarar bara till ca 5 därpå nordan. Hälsningar Håkan

Leave a Reply