från tvåtusentrehundra till femtio meter

När jag åkte hem från lagunen igår stod tempmätaren på 23 grader så jag fick knäppa på luftkylningen en stund i bilen. Idag åkte jag en timme norrut för att försöka utröna hur det går för vintern uppe i alperna. Klimatförbättringen har gjort vintrarna mildare men märkligt nog där jag bor var även den senaste sommaren mildare.

cima carega

De här tre topparna är de högsta i ett massiv som heter Carega de är alla strax under 2300 m höga. Där jag står när jag tar bilden på 1800 m är det 2-3 plusgrader så där uppe är det minus 3-4 grader och fortfarande minusgrader dygnet runt. Snön kommer att ligga kvar till början på juni.

san giorgio

Det här är slalombacken i San Giorgio tagen från samma kameraposition, backen är stängd nu men var fortfarande öppen förra helgen. Den börjar på ca 1800 m och faller 320 m och det syns lite gräsytor mitt i pisten.

lago di garda

Tittar jag åt andra hållet kan jag skymta Gardasjön därnere ganska exakt 1700 m ner. Husen närmast är sommar lagårdar (fäbodvallar) till mjölkkorna och ligger på ca 1200 m snön har smält men bara för någon vecka sedan. Det finns ingen grönska alls uppe på platån det behövs mer värme och sol först. Landtungan som sticker ut från vänster är den som Sirmione ligger på och husen i bakgrunden ligger i Desenzano och där nära är det ungefär 20 grader varmt.

monte tomba

Bilderna tog jag från toppen av det här berget 1766 m och här ligger det snö kvar vinden friskade i hade det varit på sjön hade jag uppskattat den till 10 m/s och det var inte mer än 2-3 grader. Jag kom ner lite frusen trots solen fingrarna var stela och öron snibbarna röda.

1000 m

På vägen ner stannade jag till på några ställen för att se skillnaden först på 1000 m. Här har gräset börjat växa träden har fått lite lila färg men inga blad än.

1001 m

De enda blommorna som gick att hitta här var någon sorts vårlökar och det var ca 10 grader varmt.

500 m

På 500 m har foderklövern vuxit 15 cm och ett litet mandelträd har fått blommor.

501 m

Här slogs maskrosor och förgätmigej om utrymmet i 15 plusgrader.

50 m

Nere på 70 m i höjd med Gardasjön blommar körsbärsträden nu tillsammans med mandel och de flesta träden har fått blad eller musöron. Blomprakten är ungefär som vid midsommar i mellansverige idag ca 20 grader.

krokus

Det är inte långt mellan årstiderna här bara 2250 m mellan vinter och sommar och det är inte mer än en timme mellan den första och den sista  !

Om det kan glädja någon frusen vän i Sverige så kan jag berätta att jag höll på att frysa öronen av mig idag ;-). I morgon åker jag tillbaka till havet.

This entry was posted in Italien, Lessinia. Bookmark the permalink.

2 Responses to från tvåtusentrehundra till femtio meter

  1. Ewa says:

    Skönt att höra att du också får det kallt om öronen i bland;-). Det snöade/haglade hos oss idag

  2. Ewa says:

    Vi vill också önska en Glad Påsk, Buona Pasqua
    Hälsningar Ewa och Håkan

Leave a Reply