Säkerhetsläget i landet är gott !

Satt och tittade igenom UD:s råd om säkerheten i alla världens länder innan jag åkte ner på Balkan. Där finns mycket klokt att läsa och när jag begrundade vad jag läste om några länder på balkan slog det mig att jag borde kolla läget i Sverige också innan jag åker dit nästa gång. Men Svenska UD har ingen beskrivning av säkerheten i sitt eget land vilket naturligtvis inte går för sig så jag utarbetade genast ett förslag även om hela tilltaget naturligtvis skall betraktas som ett skämt:

Allmänna säkerhetsläget

Sverige är generellt sett ett säkert land att besöka, resa och leva i. Normal försiktighet bör iakttagas. Standarden på sjukvården är mycket hög men köerna är långa så planera långa upphåll i landet om du behöver sjukvård. Stor vaksamhet i trafiken bör iakttagas speciellt mot de fotgängare som går över på övergångsställen utan att ens titta på trafiken och cyklister som framför sina fordon i svindlande hastigheter och med bristfällig trafik disciplin.

Terrorism

Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa och några attentat har också genomförts landet i huvudsak i storstadsområden. Rekommendationen är att vara vaksam och försiktig. De senaste åren har landet dock börjat exportera terrorister till andra oroshärdar och hotet i landet har därmed inte ökat nämnvärt.

Naturförhållanden / naturkatastrofer

Landet har stabil bergrund och några jordbävningar förekommer inte. Däremot måste man se upp med den myckna nederbörden som sommartid dränker landskapet och vintertid lägger sig som ett tjockt snötäcke. Temperaturen kan i delar av landet sjunka ner till 40 minusgrader och man bör se till att ha tillgång till varma kläder. Även sommartid när regnet vräker ner och temperaturen ibland inte når mer än 10 grader i kombination med kraftig vind blir kyleffekten avsevärd så även sommartid behövs vinterkläder.

In- och utresebestämmelser

Landet har avskaffat Tullen och minskat ner både Polis och Militärt gränsförsvar så effektivt så man kan betrakta landet som helt öppet. Det finns bestämmelser för införsel men det är mycket enkelt att bara åka in och ha med sig vad man anser sig behöva. Begår man brott mot dessa lagar bör man själv anmäla sig till närmaste polisstation om man kan hitta någon.

Lokala lagar och sedvänjor

Engelska är ett gångbart språk i landet de yngre medborgarna föredrar detta språk och kan ibland ha svårt att förstå landets eget språk så använd engelska vid samtal med ungdomar. Medborgarna har avvecklat sin egen gamla matkultur och fördrar numera mat från Japan Mexico och Thailand så känsliga sydeuropéer som aldrig smakat maten utanför Europa bör ta med egen förtäring. I landet tar man av sig skorna inomhus så inresande bör säkerställa att strumporna är hela och rena och fria från odör om man skall besöka innevånarna

Kriminalitet och personlig säkerhet

På ställen med stor trängsel förekommer ficktjuvar speciellt i anslutning till spårbunden trafik så försiktighet bör iakttagas. I fler och fler bostadsområden har lokala ungdomsgäng tagit över ansvaret för säkerheten dessa områden bör inte besökas av inresande eftersom rättsväsendet där arbetar efter okända regelverk. Skottlossning och exploderande handgranater är vanligt förekommande speciellt i landets tre största städer men försiktighet bör iakttagas även på landsbygden.
På vägarna förekommer välorganiserade vägpirater som stoppar bilar för att komma åt gods, dessa sägs även använda gas, vilket polisen dock inte kan bekräfta.
I övrigt är säkerheten god och medborgarna håller varandra under sträng uppsikt.

This entry was posted in Blandat, Mina egna favoriter. Bookmark the permalink.

5 Responses to Säkerhetsläget i landet är gott !

 1. Helena FREEDOMtravel says:

  Haha, finurligt skrivet! Jag vet inte om jag håller med på varje punkt, men det är nog sunt att se sitt land utifrån 😉

 2. mlillvik says:

  Håller med Helena……kul och tänkvärt!

 3. En lysande analys om vårt land,har varit en del larm om inbrott i husbilar i skåne sista veckan.

 4. Aake.GBG says:

  Finns en sanning i detta och även fyndigt summerat.Ny på din blogg och tack för vedermödorna.

  MV/ Aake GBG

 5. Linus says:

  Kul att se på Sverige på detta sätt

Leave a Reply

%d bloggers like this: