Café

Betyder inte Café utan Kaffe ; Det tog ett tag innan jag fattade varför Baristan bakom disken såg så förvirrad ut när jag beställde kaffe på samma sätt som på cafeerna i Stockholm. Han hade alltid en massa frågor som jag inte kunde svara tillfredsställande på och jag fick inte alltid det jag ville ha.

En Espresso eller en Kaffe Latte det vanliga beställningarna i Sverige borde väl en Italiensk kaffe expert bakom bardisken begripa vad det är, men det gör dom inte och av förklarliga orsaker dessutom eftersom det är typer av kaffe som finns i minst tre olika varianter vardera.

Här finns det i tre huvudgrupper som man behöver känna till om man skall få det man vill ha utan långa diskussioner ;

Espresso ; Café con Latte ; och Corretto

Espresso finns i tre varianter i det här landet Café Normale, Ristretto och Lungo. Alla tre görs på samma sätt utom mängden vatten, en Ristretto skall ha bara hälften en Lungo ungefär dubbelt så mycket vatten som en Normale. Beställ inte en Espresso för det säger inte Baristan vad han skall göra bara att du vill ha kaffe utan mjölk, och frågan tillbaka blir förmodligen ; un normale ? ;

Med mjölk finns i tre varianter: Café Macchiato, Cappuccino och Latte Macchiato. Alla tre börjar med en Café Normale men får olika mycket mjölk, en Café macchiato (fläckat kaffe) får en halv till en tesked mjölkskum, en cappuccino får två tre matskedar mjölkskum medan en Latte macchiato (fläckad mjölk) får en eller två deciliter skummad mjölk inte bara skum. Beställ inte en Kaffe Latte för det säger inget att än att du vill ha kaffe med mjölk i men inte hur mycket, frågan blir förmodligen ; un cappuccino ? ;

Den sista är enklast att reda ut det är helt enkelt en Café Normale med lite sprit här uppe norr alltid Grappa men i andra delar av Italien andra sprit eller likörsorter. En kaffekask helt enkelt.

Så mina vanliga beställningar är ; un Café normale ; eller ; un Café Macchiato ; mina favoriter i kaffedjungeln här.

Detta är naturligtvis kortvarianten av Italienskt kaffe det finns massor av andra lokala varianter och andra saker med kaffe i på menyerna men om du håller reda på dessa kan du få vad du förväntar dig i alla delar av landet.

This entry was posted in Mat och dryck. Bookmark the permalink.

2 Responses to Café

  1. Tommy Hellström says:

    Cafe’ är en hel vetenskap, tur att du vet hur du skapar en riktig fika. Själv ska jag ta en Lungo till skinkvörten. Italien och Sverige i skön förening.
    Ha det fint bland etruskernas ättlingar.

  2. Marie Norlén says:

    God fortsättning Leif!
    Roligt att läsa och följa din blogg och ett bra initiativ!

    Café låter betydligt mer intressant än kaffeblasket här från maskinen i Farsta 😉

    Ha det gott och på återhörande!

Leave a Reply