Åk inte för långt efter maten

En stor skillnad mellan mataffärerna i Sverige och i Italien är varifrån maten kommer. Här är i stort sett all mat producerad i Italien och i de flesta fall i närområdet. Jag gick ett varv i affären idag och räknade hur många av frukt och grönsakerna som inte kom från Italien, 4 av 40 var importerade resten kom från närområdet eller från någon annan region.

Men dessa fyra är inte storsäljarna det som var importerat var bananer kokos annans och en liten röd frukt från Madagaskar som jag aldrig sett förut. Här accepterar man att om säsongen för t ex persikor är slut så finns det inga persikor att köpa, även om det vore möjligt att importera från andra sidan jordklotet.

I min mataffär vid Hornstull är de flesta frukter och grönsaker från andra länder och i praktiken från hela jordklotet, skulle gissa på minst 80% men just nu är det lite för långt dit för att jag skall kunna säga säkert. Jag är van med att det finns bönor från Peru tomater från Holland äpplen från Australien och andra frukter från Israel eller Sydafrika så är det inte här.

En orsak är säkert också att de flesta Italienare rynkar lite på näsan åt mat från andra länder. De har inte alls vår nyfikna syn på allt gott man kan lära laga från andra världsdelar. Hemma lagar vi mat från Mexico Frankrike USA och Thailand som om det vore vår egen husmanskost. Restauranger från Kina Japan Libanon Etiopien eller Indien är vanligare än en Svensk restaurang i Stockholm numera. Jag hade stora bekymmer att hitta en restaurang med svensk mat i Stockholm när jag hade Italienbesök för ett tag sedan. Här i Italien finns det inget annat än Italienska restauranger. Fler och fler McDonalds får stänga för det kommer inga kunder och så många andra ställen med utländsk mat finns inte.

Jag tror inte alla ungar vet hur Dillkött Pölsa Sillbullar eller Fläsklägg smakar numera sådana “svenska” rätter håller på att försvinna både hemma och på restaurangerna. Vi utvecklar eller kanske avvecklar vår matkultur i mycket högre takt än Italienarna, här är de skeptiskt konservativa till alla förändringar av mat och matlagning. Det är inte ens helt OK att experimentera med Italiensk matlagning, typ nya kombinationer av pasta och tillbehör.

Till ragu skall det vara spagetti till Troffie succa till Orecchette salmone ja ni förstår vad jag menar till varje tillbehör finns ett fåtal pasta sorter att välja mellan men inte vilka som helst. Om man jämför med svenska förhållanden skulle det bli som att servera ris till sillen och bruna bönor till laxen och sånt ställer de inte upp på här !

Om det är några av Er som har lust att kolla i närmaste affär hur många av frukt och grönsakerna som kommer från andra länder än Sverige och rapporterar det som en kommentar till detta inlägg så skulle vi få en intressant jämförelse med mina 4 av 40 !

Syntaxen är 40/4 Leif

alltså hur många du hittade, hur många var importerade , och ditt namn

 

This entry was posted in Mat och dryck. Bookmark the permalink.

4 Responses to Åk inte för långt efter maten

  1. Björn says:

    40 grönsaker! Jag hittade inte så många sorters grönsaker hos ICA Väst tyvärr eftersom jag normalt inte rör mig i de delarna av butiken, jag söker föda på annat håll. Morötterna var i alla fall från Gotland, åtminstone står det så på påsen, fan vet.
    Du ska också få en utmaning i din butik, försök att hitta lokalt producerad: knäckebröd, messmör, blodpudding, frysta laxklotsar, fryst pyttipanna, älgfärs för under 79:-/kg, fryst strömming, Fazers rågkusar, bregott, mild lättyogurt och mellanmjölk samt ICA Basic’s frystorkade kaffe. Hittar du det så kanske jag släpar mig ner och kollar om landet är beboeligt.

    • admin says:

      Fixade mellanmjölk, inte till namnet men samma styrka finns i butiken. Älgfärs, hittade jag inte men färs på Hjort fanns, tyvärr var damen i kassan inte beredd att släppa den för 79 kr/kg hon tittade bara förvånat på min hundralapp och skakade på huvudet. I övrigt kammade jag noll. Ta med en matkasse nästa gång Björta !

  2. Björn says:

    Javisstja, jag glömde, du måste hitta pulvermos till strömmingen också.
    Livsnödvändig, därav namnet, livsmedel.

  3. Haha, jag känner igen mej det där med svensk mat. Det bästa med tiden i andra länder har varit matkulturen, jag äter vad dom lokala äter. Här i Juba finns det många etiopier, och sån mat finns lite varstans. I norr käkade dom bruna bönor till allting, det fanns bönkokeri utanför varenda småbutik. Till det fick man tekaka, lök och tomat och kanske några stekta fårbitar. Gott var det om än lite kladdigt intryck.

    Min lördagsfrukost i många år var patentmacka med stekt falukorv och stekt ägg, men utomlands har jag fått improvisera med tekaka och “spam” ungefär som falukorv fast på burk. Det blev nästan samma som hemma. Det ska bli traditionell husmanskost när jag kommer hem för gott. Mormors korvkaka var god, likaså småländska isterband med stuvad potatis, vilket jag hittade en likartad i Syrien, den hette “basturma” och fanns i närbutiken i huset jag bodde i. Matlagning är trevligt, om man har dom rätta verktygen och ingredienserna. Jag gillar thailändsk mat, dvs sån mat man äter till vardags i Thailand, inte restaurangmaten man serverar i Sverige det är mer åt kina-hållet. Det blir improviserad matlagning här i Juba södra Sudan, jag har inget kök, så det blir vad jag kan fixa i riskokaren. Vita bönor och ryggbacon blir lika gott som hemma, och sånt kan jag hitta i PXet här.

Leave a Reply