Rifugio Passo Pertica

Promenad upp till Rifugio Passo Pertica. En Rifugio är en sorts kombination av enkel restaurang vandrarhem och raststuga. Nåja, enkel hindrar inte att de serverar fyrarättersluncher/middagar med ett fyrtital rätter att välja mellan plus de flesta drycker du kan komma på fler än vad som är lämpligt faktiskt om man skall vidare upp i bergen.

Från byn tar man först bilen ca 7 km genom skogen upp en bit på berget. Resten är en lite krävande promenad ungefär två timmar men hela tiden uppåt. Passet ligger på 1530 meter alltså 730 meter högre än min balkong och en del av det tar man med bilen men resten får fötterna ta hand om. Promenaden idag tog 5 timmar inkl lunch. Pertica ligger fantastiskt vackert en bit upp i Valle di Revolto  med utsikt över dalen eller snarare ravinen för det är brant eller över passet till nästa dalgång.

Det finns massor av Rifugio utefter vandringslederna i alperna ibland ligger de med bara någon timmes lucka. Man sover över inkl frukost för ca 25 € (italiensk frukost) och äter en tre/fyra rättersmiddag inkl vin och vatten för ca 15o-200 kr per person eller en tvårätters lunch med vatten för 90-110 kr.

Om vädret är vackert är det ganska mycket folk på lederna och det blir tätt mellan Buon Giorno och Salve för Italienare är artiga, man kan inte passera utan en hälsning. Det är inte ödsligt som i våra vildmarker, långa vandringar utan att se människor, flera mil till en affär eller tiotals mil till en restaurang.Här är det är aldrig mer än en halvtorr hals eller en halvtom mage till närmaste näringsställe. För det mesta finns det någon i närheten att fråga om vägen också.

Skickar med länk till Pertica:

http://www.caregaweb.it/?pagina=86

I listan till vänster ser ni alla Rifugio på denna led:

Boschetto ligger närmast byn bara några km bort, sedan Revolto, Pertica, Scalorbi och Fraccaroli som ligger på 2239 meter (lite högre än Kebenekajse) nära toppen på Cima Carega 2259 meter. Dit är det en dryg promenad på ca 6 – 8 timmar från byn beroende på vad man har i benen det är 1459 meters höjdskillnad.

Så om man skall spetsa till det lite och jämföra med svenska förhållanden bor jag 6 timmars promenad från toppen av Kebnekajse med ett hotell och en restaurang bara 20 meter från toppen och fyra stycken till på vägen upp !

Utsikt från Pertica ner i nästa dal

I morgon blir det nog en tur till Lazise vid Garda sjön, jag behöver köpa en tvål.

This entry was posted in Lessinia. Bookmark the permalink.

Leave a Reply