Garda

Iväg till Lazise i morse för att köpa tvål. Det finns en butik i centrum där man kan köpa tvål av högsta kvalitet. Naturliga dofter som Citron Lera Oliver Apelsin Ceder säkert 30 olika och en tvål som aldrig spricker och aldrig blir torr. Ni hittar butiken vid Piazzan i centrum och tvålarna hittar ni redan utanför affären. Men det var kallt och blåsigt i Lazise det gick till och med lite vågor på sjön, så vidare förbi Bardolino till Garda.

Garda ligger längst in i viken skyddad från vindar från norr av Monte Baldo så idag var det nästan stilla och dessutom en liten marknad i byn. Efter en pizza till lunch blev det 13 grader i solskenet och en skön promenad längs sjöstranden. Det finns ett sorts resande marknadsfolk i Italien. Det är alltid marknad i någon by i närheten på helgen och då dyker de upp i specialdesignade skåpbilar med utfällbara parasolltak som ligger i en låda ovanpå bilen under färd. När allt är utfällt och ordnat ser det ut som en lite affär.

Men det finns lokala förmågor också som passar på när det är marknad i närheten. Idag hittade jag en farbror kanske från Torbole som sålde hemgjorda drycker ( en av dem döpt till Torbolino) av en massa olika typer i plastmuggar alla för 1 € per mugg. Som tur var körde jag idag så jag blev tvungen att avstå från att smaka, alla dryckerna var inte helt klara och innehållsförteckningarna enordiga och handskrivna.

Gardasjön är Veronabornas utflyktsmål nummer ett hit åker man på helgerna året runt när det är hyfsat väder, idag var inte alla affärer och restauranger öppna det är de bara under sommarmånaderna när turisterna är som flest, men parkeringsplatserna var inte heller fulla och det var inte trångt på gatorna så januari är en bra månad vid Garda om man inte kommer för att bada.

Idag var det La Festa dell’Epifania ( häxfesten ) i Italien jag kan inte historien bakom Befana men hon ger presenter till barnen och om jag fattat rätt så bränns hon nu i natt.

Om någon är intresserad av en plastmugg Torbolino, hojta till så skall jag se vad jag kan göra.

Julkrubba är en stor sak här alla kyrkor och byar skall ha en krubba, den finaste jag sett hitills är den i Lazise den har 130.000 besökare under julen.

Julkrubban i Lazise

Strandpromenaden i Garda känner du igen den Carina ?

This entry was posted in Italien, Lago di Garda. Bookmark the permalink.

One Response to Garda

  1. Björn says:

    Hittade en länk om torbolino:
    http://minghetti.wordpress.com/2011/10/11/unombra-di-torbolino/
    Det verkar som man ska dricka det.

Leave a Reply