Venezia

Åkte ut mot havet i fredags på en mini semester för att ta lite bilder och andas havsluft. På vägen dit det tar en och en halv timme bestämde jag mig för att gå en promenad i Venedig det var länge sedan jag vad där och jag skulle  ändå åka förbi genom Mestre på vägen ut till havet.

ven 1

Så jag åkte över bron till huvudön ställde bilen på parkeringen Tronchetto och tog en taxibåt till kajen vid Marcusplatsen för personalen på färjorna strejkade på förmiddagen, det är sånt som händer ofta här senast var det bensinstrejk för några veckor sedan.

ven 2

Planen blev att promenera tillbaka till parkeringen och äta lunch någonstans i närheten av Universitetet där priserna är mer studentikosa.

Allt är lite dyrare i Venedig än på andra håll i Italien så man får vara lite försiktig, en kopp kaffe kostar 2,5 euro istället för 1 euro. Men lite utanför centrum är det mindre skillnad.

ven 4

Det är turister året runt i stan och från alla jordens hörn, man hör många amerikaner kineser och tyskar på gatorna. Nu är det inte trångt men fortfarande många turister.

ven 5

Från Piazza San Marco till parkeringen visade GPS:en 8 km så inkl lunch borde det bli ca 3 timmar.

ven 6

Venezia är en lite sliten men mycket speciell plats med en alldeles egen historia. Historien berättar bl a att staden grundades på några öar när Venetzienarna jagades ut i lagunen av Langobarderna som expanderade åt alla håll. Det startade en storhetstid som sjöfarare för Venezia.

ven3

Staden är magisk i centrum runt de mest kända kvarteren, lite mer vanlig Italiensk om man kommer till utkanterna men lika speciell med kanalerna och omgiven av vatten.

ven 7

Här är parkeringen för de som åker Moto från Mestre där de bor till jobbet i Venedig på en restaurang eller hotell. Det finns ca 70.000 innevånare kvar de flesta har flyttat till Mestre på fastlandet det har blivit dyrt att bo i Venedig när fastighetspriserna åker upp. Mestre är Venedigs motpol en ful stad som är full med industrier och höghusförorter från sjuttiotalet. Mestre behöver ni inte se men Venedig är ett måste i alla fall en gång i livet det är en mycket speciell plats.

ven 8

Så en tretimmars visit är över och det är dags att åka tillbaka över bron och runda norra sidan på lagunen och ut mot havet det är ungefär 50 km dit.

This entry was posted in Italien and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply