en Lamborghinis rätta ansikte

I helgen var det Fiera di San Valentino i Bussolengo för 304:e gången. En mässa som från början var en boskapsmässa i Bussolengo och eftersom den hålls en gång per år torde den ha startat i början av 1700-talet 170 år innan Italien blev Italien och hundra år innan Napoleon var här i trakten och härjade. En svindlande tanke faktiskt.

m9

Naturligtvis var jag på plats och nu fick jag äntligen och för första gången möta en äkta Lamborghini öga mot öga. Inte en sån där enastående snabb och snyggt designad sportbil utan en riktig Lamborghini fabrikens verkliga mästerverk och huvudprodukt en maskin som tittar ner på  Ferrari och Porsche som om de vore leksaksbilar en Lamborghini Nitro 130 T4I, att möta en sån maskin öga mot öga inger respekt !

lamborgino

Vad gör en sån maskin på en boskapsmässa kan man fråga sig idag och svaret finns nog att hitta i 304 års utveckling  av mässan det går nog inte att hålla en mässa på samma spår så många år. Det visas upp djur på mässan idag också men huvudfokus är jordbruksmaskiner och alla de vanliga prylarna som säljs på Italiens ambulerande marknader så som iPhone skal, skor, ost, husgeråd, vin, damkläder, LED-lampor, telefoner, kranar och alla sorters mat.

m3

m5

m6

Kommen så här långt måste jag erkänna att jag inte vet mycket om jordbruksmaskiner och hur de skall användas. Visst jag besöker museer och pratar med bönderna häromkring och kunde känna igen en del utrustning som används vid vin och oljetillverkning och även bevattning och en del skördemaskiner.

m8

Jag har alltid varit intresserad av maskiner och maskiners funktion och byggde massor av maskiner med Mecano delar för femtio år sedan men denna gång slogs jag framför allt av deras skönhet. Enkla färg granna funktionella former som skulle kunna vara motiv på konstverk av skickliga målare.

m11

Nu fanns det nog inga skickliga målare på plats denna lite regniga söndag i Bussolengo så maskinerna fick nöja sig med att fastna på min kamerasensor när jag smög omkring för att hitta de bästa vinklarna.

m2

Det fanns likhet med monument och statyer att hitta mitt bland dessa nyttomaskiner och ibland är det kanske så att den funktionella designen och den enkla men tydliga färgsättningen skapar en skönhet som finns där just bara för att den inte var planerad utan uppstår ur behovet av funktion.

m1

Om man skall få uppleva det bästa i den här världen får man inte vara någon annanstans i tankarna när det vackra finns precis framför ögonen man måste vara närvarande och se skönheten annars kan man lika gärna gå baklänges genom livet. Jag tror närvaro i tid och rum är det enda sätt som finns att se världen omkring oss så som den ser ut när den är som vackrast.

m10

This entry was posted in Italien. Bookmark the permalink.

Leave a Reply