Albanien

Albanien är lantligt ända in i städerna. Halva befolkningen lever på jordbruk och många säljer sitt överskott längs vägarna och på marknader. Kor getter får och hästar går lösa på vägar och i städer. Att resa i inlandet känns som att resa i tiden tillbaka till en tid när människor levde mycket närmare naturen på det som jorden och djuren kunde ge. Lokalt producerad mat sälj överallt, djur slaktas i köttbutiken eller på marknaden. Man möter hästkärror och klövjade åsnor på vägarna.

IMG_0979

Men Albanien håller på att förändras. På stränderna vid kusten investeras miljarder euro i nya hotell och semesterlägenheter. Vlora och Saranda och hela kusten däremellan kommer att se helt annorlunda ut om bara fem år. Det byggs för att skapa en turistindustri som Albanien verkligen behöver. Det är här ni skall köpa en semesterlägenhet inte i Spanien eller Thailand. Vägnätet har fått en ordentlig upprustning och håller nästan medelhavskvalitet.

IMG_5856

Men befolkningen har inte tagit de nya motorvägarna på allvar en stor del av trafiken är fotgängare och mopeder som kör i motsatt riktning. Man kan också möta en traktor eller hästtransport på fel sida, på motorvägen. Lokalbefolkningen bygger egna av och påfarter genom att såga bort en del av räckena och ibland finns trätrappor över mitträcket för att det skall bli enklare att korsa motorvägen till fots. På några ställen fanns skåpbilar parkerade intill vägen med några bord och stolar där serveras kaffe och läsk, men det finns ingen annan stans att parkera än i högerfilen om man inte kommer till fots förstås.

IMG_5896

Allt man betalar för är billigt en middag med vin eller öl får man för mindre än 50 kr allt närproducerat utan tillsatser både gott och nyttigt. Pengarna hamnar hos restaurangen och de lokala bönderna. Men priserna kommer naturligtvis att höjas när efterfrågan blir större men det kommer att ta många år än först skall större delen av befolkningen ha ett jobb att gå till och en fast inkomst.

IMG_5860

Albanien är ett fantastiskt land att resa i om man kan förlika sig med den stökiga trafiken och de oftast smutsiga toaletterna, vilda katter och hundar, men även det kommer att förändras.

IMG_0999

Under kommunisttiden var Albanien nästan självförsörjande i stort sett allt man behövde tillverkade man i landet, mattor skor kläder alla livsmedel verktyg och eftersom det finns skog och kol var man även självförsörjande på energi. Idag står dessa fabriker tomma mer och mer importeras från fr a Italien och Grekland och många unga män har flyttat till de nya jobben utomlands.

IMG_5955

Albanien är det ett av Europas fattigaste länder tillsammans med Moldavien och Bosnien. Arbetslösheten är hög och lönerna låga, en femtedel av befolkningen jobbar utomlands i Grekland Italien och Tyskland.

IMG_5960

Man kan ana en besvikelse över utvecklingen i Albanien när man pratar med människor man träffar. En kypare i norra delen av landet såg bekymrat på mig när han sa “jag är stolt över att vara Alban men jag är inte stolt över Albanien”.

IMG_5945

Men för oss som besöker landet märks inte det så mycket vi möter nyfikna människor och spenderar pengar som Albanien behöver för att komma ikapp övriga Europa.

This entry was posted in Kroatien och Balkan. Bookmark the permalink.

2 Responses to Albanien

  1. Fantastiska små historie och nu tids berättelser man får ,genom denna blogg.
    väntar på nästa inlägg.

    Håkan

  2. Helena says:

    Intressant läsning! Vi ser verkligen fram emot att se mer av det här landet! Hittills har vi haft det riktigt bra i Ksamil, men idag rullar vi vidare.

Leave a Reply