Att resa på Balkan sommaren 2015

Första gången jag besökte Balkan var sommaren 1989, vi åkte med bil hela familjen och bodde i tält på campingplatser. Då körde vi över gränsen mellan Italien och Jugoslavien och reste några dagar i Istrien som nu ligger i Kroatien och intresset var väckt. Två år senare började kriget i Slovenien och Kroatien och det gick inte att besöka området på många år förrän krigen, för det var flera, äntligen slutade nästan exakt tio år efter mitt första besök.

IMG_5716

Mopedlastbilar är vanliga på gatorna

Några år efter kriget åkte jag några gånger med charterflyg till Kroatien och gjorde även en tur med hyrbil till Mostar i Bosnien och längs större delen av den Kroatiska kusten från Dubrovnik till Zadar.

Sedan jag flyttade till Italien för fyra år sedan har jag besökt Slovenien och Kroatien många gånger båda länderna ligger inom räckhåll för en lite förlängd helgtur för mig. Att fortsätta söderut var min närmsta grannes idé han kommer från Albanien och tyckte vi borde hälsa på när han var där på semester. Två veckor senare var vi på väg.

IMG_5626

Strand i Montenegro

Att resa på Balkan idag är helt ofarligt och inte speciellt dramatiskt men ger massor av nya intryck och upplevelser som man knappast kan få någon annan stans. Jag brukar säga att vägarna är av medelhavskvalitet och då jämför jag närmast med Italien där jag bor.

Möjligen släpar Albanien efter lite där kan man hamna på vägar med lite större gupp och gropar men man kan inte jämföra vägarna med Svenska vägar här måste man hela tiden ta ögonen på vägbeläggningen för att hinna sänka farten och klara nästa gupp min snitt fart var 30 km på en timme.

IMG_5713

Gatubild från Kukes

Man skall ha med Pass Registreringsbevis och Grönt kort som gäller överallt utom i Montenegro där får man betala 15 euro i extra försäkring.

Sanitetsanläggningar på campingar men även barer och restauranger är ofta gamla omoderna och dåligt städade men det finns undantag. Slovenien och Kroatien har bättre standard.

Religion är viktigt på Balkan trots att det var förbjudet i många år men minnet här är långt och det påverkar hur vi uppfattar länderna. Slovenien och Kroatien kristnades från Rom efter folkvandringstiden och är sedan dess Katolska. Båda länderna har i århundraden styrts av Österrike-Ungern precis som delar av norra Italien och uppfattat sig som västeuropeiska under lång tid.

IMG_5885

Montenegro Serbien Makedonien och Grekland är kristet ortodoxa och områdena kristnades från Konstantinopel. Men framför allt Makedonien har en stor muslimsk befolkning ca 33%

Albanien Bosnien och Kosovo är i huvudsak Muslimska men framför allt i Bosnien finns stora grupper som är Ortodoxt kristna 31% och Katoliker 15%.

Religionen blir tydlig när man besöker dessa länder i byggnader kläder i viss mån mat och vilka turister som kommer. Mest tydligt var det i Montenegro där merparten av turisterna kom från Serbien Ortodox kristna från Kosovo men även Ukraina och Ryssland alla ortodoxa länder. Men man kan se liknande mönster i de andra länderna.

IMG_0609

Albanien

Slovenien far kommit längst och har en egen konkurrenskraftig industri som tillverkar skidor husbilar och läkemedel och mycket annat för en världsmarknad. Men Slovenien är också ett stort turistland det kommer turister från alla länder i världen :

Slovenien

Kroatien har byggt upp en stor turistindustri och var även före krigen som Jugoslavien ett naturligt resmål för framför allt Italienare och Tyskar. Med sin långa kustlinje lockar Kroatien miljontals turister året runt framför allt från Västeuropa. Men Slavonien i öster ser annorlunda ut :

Slavonien

Östra Slavonien

IMG_0845

Montenegro är kanske det vackraste landet av alla kusten mot Adriatiska havet är helt magnifik, turkost hav och höga berg, med massor av hotell och rum att hyra för turister. Ännu kommer inte så många från Västeuropa de stannar i Kroatien.

Kosovo är inget stort turistland och har inte så mycket att erbjuda turister ännu, det finns intressanta minnesmärken och städer men det är långt till havet.

Albanien är under uppbyggnad som turistland och kommer att bli ett charterparadis inom några år men det finns massor av annat att se och göra i Albanien redan nu. Landet är lantligt annorlunda och vänligt och spännande att resa i.

IMG_5704

Strand norr om Shkoder i Albanien

Makedonien var en stor överraskning för mig. Vi besökte bara den västra muslimska eller Albanska delen runt Ohrid men fick se fantastiskt vackra platser runt sjön och människor som var nyfikna och gärna ville prata. Det var lätt att känna sig välkommen och jag måste komma tillbaka och se hela landet en annan gång.

Grekland är och har alltid varit ett bra turistland även nu med ekonomiska bekymmer. Grekland besökte jag och skrev om i juni i år.

IMG_5729

Genomfartsgatan i Shkoder

Bosnien har jag bara gjort en liten avstickare till och Serbien Bulgarien och Rumänien skall jag besöka senare.

Alla de här länderna har en delvis gemensam historia i ett oroligt område mitt mellan öst och väst med tre religioner oftast under historien dominerade av någon stormakt, Romarriket Bysans Osmanska riket eller Dubbelmonarkin.

IMG_5620

Strand vid Becici i Montenegro

Bara under korta perioder har några varit självständiga stater och haft en kort storhetstid under medeltiden eller under nittonhundra talet.

IMG_5717

This entry was posted in Kroatien och Balkan. Bookmark the permalink.

One Response to Att resa på Balkan sommaren 2015

  1. Helens says:

    Tack för ännu ett informativt och bra inlägg! Vi är i full färd med att upptäcka Albanien vilket är intressant och spännande. Tror också att detta land växer som turistmål alldeles snart.

Leave a Reply