Makedonien

Hela västra Balkan, alla länderna i det forna Yugoslavien och Albanien är täckta av berg. Här och där passerar man en flodslätt mellan bergen men annars följer man dalarna runt bergen och tvingas ibland upp i ett bergspass på över tusen meter och så ner i nästa dal. Vägarna är smala krokiga och det går långsamt att resa.

Vi kommer ner i en sådan dal från Kosovo till Makedonien en sen eftermiddag, vi är på väg till en sjö som heter Ohrid. Vi är trötta, det tar på krafterna att resa i de här länderna, och letar upp en liten camping på västra sidan av sjön alldeles intill en by som heter Kalishta.

Det får plats kanske tjugo campare men det är bara vi som kommit än. Det är bara en kort promenad in till byn och vi behöver sträcka på benen så vi promenerar dit längs landsvägen.

IMG_5809

Vi möter några bybor och de tittar nyfiket på oss väl inne i byn kommer folk fram till oss och hälsar, frågar var vi kommer ifrån, vad vi tycker om deras land och varför det inte kommer fler från våra länder och besöker Makedonien när det är så vackert här.

Ingen lätt fråga att svara på men jag börjar med att förklara att många känner sig osäkra eftersom det varit krig i området man vet inte om det är säkert att komma hit att resa i landet och att övernatta och de flesta vet inget alls om Makedonien så besökarna blir få.

IMG_0872

Men kriget är ju slut för länge sedan säger mannen jag pratar med, vi bygger campingar hotell och hus med rum att hyra i hela byn och bara väntar på turister. Det byggs överallt i byn fler campingar och hotell är redan klara men de enda turisterna som kommer är Makedonier och några från Kosovo på dagsbesök utöver några Holländare och Tyskar och nu då en Svensk. Lite märkligt är det för det är vackert vid sjön klart vatten och många ställen att bada på.

Allt är billigt här precis som i Kosovo och Albanien som vi är på väg till. Man äter en bra lunch eller middag för fyra euro inkl vin eller öl på campingarna betalar vi tio euro men vi övernattar ofta på en lugn parkering när det passar bättre.

IMG_0890

Det är ett vackert område med en sjö, en av Europas äldsta och djupaste, som påminner lite om Gardasjön i norra Italien men helt utan trängsel. Nästa dag besöker vi staden som gett sjön sitt namn Ohrid som har en historia från antiken och lämningar från romartiden bl a en amfiteater, staden var huvudstad i Makedoniens slaviska rike omkring år tusen. Här finns många turister mest från Makedonien och länderna omkring och Ohrid är en stad för ungdomar.

IMG_5820

Man får inte blanda ihop dagens Makedonien antikens Makedonien det land som Alexander den Store föddes i och där han började sina erövringar på trehundratalet före kristus som tog honom till Egypten och Indien. Då var Makedonien befolkat av Greker och man talade Grekisk/ Makedoniska som är en försvunnen Grekisk dialekt.

Då levde Illyrier norr om detta område det folk som Albanerna idag anser sig som ättlingar till. På 500 och 600 talen kom slaver ner på balkan under folkvandringstiden bland flera andra Serber och Kroater och sedan dess har Makedonien haft en brokig historia under lång tid under bysans och det ottomanska riket.

IMG_5842

Idag befolkas Makedonien i väster av muslimska Albaner och i öster av kristet ortodoxa Sydslaver, man talar Albanska och dagens slaviska Makedonska som är likt Serbiska men engelska funkar också bra om man är turist.

IMG_5735Skall man vänta med att besöka Makedonien tills det blir säkert ? Nej man skall skynda hit så snart man kan och träffa människor som välkomnar att man kommer och som vill ha besök, Makedonien känns säkrare än Sverige att resa i idag !

This entry was posted in Kroatien och Balkan. Bookmark the permalink.

3 Responses to Makedonien

  1. Helena says:

    Fantastiskt att läsa om! Det känns sååå roligt att vi har detta land framför oss! 🙂

  2. admin says:

    Första bilden i den här posten är från camping jag föreslog att ni skickar det gröna kortet till och mannen i turkos t-skirt är ägaren själv !

  3. Aleks says:

    Hej!
    Kul och fin läsning om det land jag har mitt ursprung i. Vart glad över din text och reflektioner.

    Hamnade här i jakt på tips inför en kort fotboll och vin-resa till Verona nästa helg. (2-4 Okt)
    Då vi är ute lite sent, så är det mycket uppbokat, men hoppas på att hitta ett trevligt ställe att sova över på och framför allt äta god mat och dricka gott.
    Tar tacksamt emot tips på mail om ni har. =)

Leave a Reply