Helg i Lessinia och Radicchio Rosso

Skön helg med lite promenader i nya områden uppe i Lessinia, gick längre söderut idag och närmare byn och fick en fin utsikt upp i båda dalgångarna som slutar i byn. Bilder kommer senare för kameran blev kvar upp i byn när jag åkte ner till Verona i eftermiddags, tänkte stanna några dagar här för jag har lite att handla.

Lunch i San Giorgio, Arrosto con Polenta med Radicchio Rosso och Crostata di Mirtilli con Grano Saraceno. Att Arrosto var några möra skivor av en stek och att Polenta skivorna är gjorda av majsmjöl är enkelt och att Crostata di Mirtilli är en tårta/kaka med blåbär var också uppenbart men vad Grano Saraceno är kan jag inte reda ut har inte koll på om det används i Sverige och vad det i så fall heter annat än att man bakar på det här.

Radicchio Rosso används mycket här, jag har sett dem i diskarna i Stockholm också de ser ut som ett rött salladshuvud men jag hade inte riktigt koll på vad man skulle ha dem till annat än som sallad förståss och idag fick jag den som tunna strimlor sallad med olivolja på. Men Radicchio används till massor av andra saker. Ofta får man den i pasta eller i risotto och då i stora mängder inte några blad utan en hel Radicchio ska ner ibland mer än pasta eller ris så den dominerar hela rätten. Men jag har fått den grillad och på Pizza också den dyker upp i alla möjliga sammanhang. Det finns i huvudsak tre sorter här i Italien med lite olika form och smak di Chioggia, di Treviso och di Verona gissa vilken som anses bäst här.

Såg på TV nyheterna att de fortfarande skördas mitt i vintern och det gör många grönsaker här de som tål lite frost får stå kvar och skördas hela vintern ibland i skydd av ett tunt nät eller duk det blir ingen snö att tala om och ingen tjäle här så det tycks må bra av att stå kvar.

Nu börjar jag förstå varför väder rapporterna är ointressanta här jag har också tappat intresset, för vädret betydligt mindre föränderligt här än i Sverige. Det är samma väder i stort sett alla dagar med väldigt små variationer i temperatur och molnighet, så räkna med samma väder i morgon som det var idag är en mycket pålitlig prognos. Tittar inte ens på termometern längre det går att förutsäga på några grader vilken temperatur det är när man tittar ut. Inte alls som på våra väderkartor där vädren kommer från England och Ryssland med både det ena och det andra och dagarna kan se ganska olika ut vädermässigt.

Har tagit tag i Italienska utbildningen nu också, läser i de böckerna som Roberto gått igenom i Stockholm men framför allt så har jag hoppat med på en kurs på nätet med Tysk pedagogik tror jag men den funkar bra och ger ganska mycket faktiskt. I höst tänkte jag leta upp en riktig kurs nere i Verona, har satt några släktingar på att leta, tre av dem jobbar på Universitet så det borde inte vara omöjligt att hitta en lämplig kurs, denna vår kommer jag att vara en hel del i Stockholm också så jag skulle missa för mycket.

Har hållit bloggen igång lite drygt en månad nu och hittills skrivit varje dag och det var planen från början för att det skulle hända något. Nu kommer jag att dra ner takten lite med några inlägg per vecka och när jag åker till Stockholm om några veckor kanske veckovis, för jag vågar inte räkna med att ni orkar med att läsa mer än så. Men jag måste få säga att jag är lite förvånad över hur många som ramlar in här ungefär 4 gånger fler än jag räknade med när jag startade. Så vi kör på ett tag till jag ser på mätarna när ni ledsnar.

 

 

 

 

This entry was posted in Italien, Lessinia, Mat och dryck. Bookmark the permalink.

Leave a Reply